eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Koalíciós vitát okoztak a szomáliai kalózok

A szomáliai partok közelében a kalózok már több német kereskedelmi hajót is hatalmukban tartanak. Most - ha közvetett formában is, - de éket vernek a Berlinben kormányzó koalíciós partnerek közé, ugyanis a kereszténypártok és a szociáldemokraták egymástól eltérően vélekednek arról, hogy miként lehetne a legeredményesebben letörni a kalózakciókat ebben a térségben.

A német kancellár és a belügyminiszter is kiállt az alkotmány módosítása mellett, mert véleményük szerint csak így lehet kellő eréllyel fellépni a szomáliai partok közelében a kereskedelmi hajózást fenyegető kalózokkal szemben.

A két kereszténypárti politikus rámutatott arra, hogy az alkotmány értelmében a kalózok hatalmába került hajók megrohamozására csak a GSG 9 néven ismert különleges kiképzésű rendőralakulat hivatott. Angela Merkel kancellár ugyanakkor úgy vélte, az ilyen célzatú akciókban összemosódik a rendőrség és a katonaság feladatköre, ezért szükség van az alkotmány módosítására, a belügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképpen jogalapot kell teremteni a katonaság bevetése számára.

A koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt biztonságpolitikai szóvivője viszont nem lát okot az alkotmány megváltoztatására, mert - mint kifejtette, - sem államjogi, sem pedig a nemzetközi jog szempontjából nem ütközik nehézségbe a haditengerészet bevetése a kalózok ellen.

A múlt hónap végén az utolsó pillanatban lemondták a GSG 9 bevetését a Stavanger nevű német teherszállító hajó kiszabadítására, mert a tervezett akció - részben amerikai haditengerészeti egységek fedezetének híján - nem kecsegtetett sikerrel. Ezt követően robbant ki a vita a német hadihajók bevetésének kérdéséről, ami időközben komoly feszültség forrásává dagadt a két koalíciós partner között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×