eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Izland: összeomlás után menekülés Brüsszelbe

Miután tavaly év végén összeomlott a gazdasága, a hagyományosan unióellenes Izlandon egyre többször kerül napirendre az Európai Uniós tagság kérdése. A szigetország parlamentje pénteken ül össze és dönt, elkezdjék-e a tárgyalásokat Brüsszellel, ám még a kormánypártok között sincs egyetértés az uniós tagságot illetően.

Izland gazdasága tavaly omlott össze, amikor a globális pénzügyi válság elsodorta az északi szigetország bankrendszerét. Az ország, ahol a világon az egyik legmagasabb volt az életszínvonal, 2,1 milliárd dolláros IMF-hitellel, és - úgy tűnik - az uniós tagság meglebegtetésével próbál talpra állni.

A múlt hónapban megválasztott miniszterelnök szerint a parlament kedvező döntést fog hozni ebben a kérdésben, még akkor is, ha egyelőre a kormányt alkotó pártok között is ellentét van. Johanna Sigurdardottir pártja, a Szociáldemokrata Szövetség ugyanis támogatja, míg koalíciós partnere, a Zöld Mozgalom ellenzi a tárgyalások megkezdését Brüsszellel. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: a két párt megegyezett abban, hogy nem egyezik meg.

A közvélemény egyre inkább az uniós tagság mellett van, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a gazdasági válságból az EU-tagság és az euró bevezetése jelentheti a kiutat.

Olli Rehn, az unió bővítésügyi biztosa már januárban felvetette Izland tagságának a lehetőségét. Akkor azt mondta, hogy a 320 ezer lakosú országgal gyorsított ütemben indítanák el a tárgyalásokat, és akár Horvátországgal együtt 2011-ben teljes jogú taggá válhatna.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×