INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Õsi törvény: fülcimpát fülcimpáért

Infostart / InfoRádió
A Húsvét-szigetek elöljárója egy finn turista fülcimpáját követeli, mert az letörte az egyik ősi, óriási fejszobor fülcimpáját.

A 26 éves finn férfi akár hétéves börtönbüntetésre is számíthat, amiért megrongált egy ősi szobrot a Húvét-szigeteken. A kőfejről a fülcimpát törte le, hogy hazavigye emlékbe. Vandál tettét azonban egy nő meglátta, a turistát így elkapták, most szállodai házi őrizetben van.

A megrongált műemlék a becslések szerint több mint ezer éves. A férfi már bocsánatot kért tettéért, a település polgármestere azonban most a turista fülcimpáját követeli, a szemet szemért, fogat fogért el alapján.

Ha börtönbe nem is kell vonulnia a férfinak - és minden bizonnyal a fülcimpáját sem kell átadnia -, tetemes pénzbírságra számíthat.

A Húsvét-szigeteken nagyjából 900 hatalmas kőfej van, közöttük olyanok is, amelyek 10 méter magasak és csaknem 80 tonnát nyomnak. Ezeket vulkáni sziklából, 400-1000 éve faragták ki.

A csendes-óceáni sziget 3700 kilométerre van Chilétől, amely a XIX. században kebelezte be. A 70 négyzetkilométernyi területen 3800 ember él, többségük a rapanui néphez tartozó őslakos.

A címlapról ajánljuk