eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Obama többre lehet képes, mint várható"

John Edwards demokrata párti szenátor az amerikai elnökválasztási kampány végén visszatérhet, például mint alelnökjelölt - mondta az InfoRádiónak a Hotline amerikai politikai magazin főszerkesztője. Amy Walter szerint az előválasztások után Barack Obama demokrata jelölt nagyobb előnyt szerezhet, mint azt várnák tőle. A szakértő arról is beszélt: az amerikai vízummentesség európai kiterjesztése nem játszik majd szerepet a kampányban.

Milyen kampányra számít a következő hónapokban?

A republikánus oldalon lényegében befejeződött a kampány, John McCain a jelölt, ő már a végső választásra készülhet. A demokraták még harcolnak a jelöltségért, és egyre inkább belemennek apróbb kis harcokba, személyeskedésekbe, a nagyobb, fontosabb témákról egyre kevesebb szó esik.

Mi lesz majd a döntő szempont?

Egyik jelölt sem fogja tudja megszerezni a delegátusok kellő többségét az augusztusi jelöltállító konvencióra, úgyhogy a szuperdelegátusok fognak dönteni, akik nem elkötelezettek, tehát arra szavaznak, akire akarnak. Õk kongresszusi képviselők, szenátorok, pártvezetők. A június 3-i utolsó előválasztás után valószínűleg Barack Obamának áll majd a zászló, sőt, azt is el tudom képzelni, hogy nagyobb lesz az előnye, mint az most várható.

Valóban függetlenek a szuperdelegátusok? Többükről azt mondják, hogy Clinton-szavazók?

Néhányan mindig céloznak arra, hogy kit támogatnak, például azt nyilatkozzák: "azt támogatom, aki a legtöbb delegátust nyerte, vagy azt, aki az én körzetemben nyert". De azt gondolom, hogy a legtöbben nem nyilvánítanak véleményt, kivárnak az utolsó pillanatig, hiszen senki nem szeret a vesztes oldalon lenni.

John Edwards demokrata párti szenátor az elején kilépett az elnökválasztási harcból. Õ kaphat még később szerepet a kampányban?

Jó kérdés, hogy mi lesz vele. Nagy esélye van például arra, hogy alelnökjelölt legyen. Clinton és Obama ugyanahhoz a közönséghez szól, Edwards pedig egy másikhoz, így mindkét jelöltnek jó alelnöke lehetne. El tudom egyébként képzelni azt is, hogy a végén kampányolni kezd valamelyik jelölt mellett azokban az államokban, ahol az előválasztásokon jól szerepelt.Mit gondol, John McCain republikánus jelölt Hillary Clintont vagy Barack Obamát szeretné ellenfélnek?

Sokáig azt mondták a republikánusok: sokkal jobb lenne Hillary Clintonnal megmérkőzni, mert jól ismerik, nagyon megosztó jelölt, tehát sokan nem szeretik. Azt is jól tudják ugyanakkor, hogy nagyon erős a kampányban, többször felállt már vert helyzetben. Volt már példa arra is, hogy sikeresebb volt egy jelölt egy kevésbé ismert rivális ellen, Barack Obamának pedig nem lehet a szemére vetni, hogy ne tenne meg mindent, amit egy professzionális jelölttől elvárni.

Várható, hogy változás lesz a legfőbb kampánytémákban?


Soha ne mondd, hogy soha: lehet, hogy most nem az a legfontosabb kampánytéma, mint ami októberben lesz, de nehezen hiszem, hogy nem a gazdaság rossz helyzete lesz a legelső, amivel a jelöltek foglalkoznak majd. Ugyanígy fontos az egészségügy, és az iraki háború is, igaz, ez utóbbi egyre kevésbé. A kérdés, hogy az amerikaiak mit gondolnak. Például a Katrina-hurrikán bebizonyította, hogy helyi ügyek, pláne egy természeti katasztrófa sokkal fontosabb lehet egy kormányzati kérdésnél.

És mi a helyzet az európai témákkal? Itt van például a vízummentesség kérdése, ami Európában most kulcskérdés. Foglalkoznak ezzel a tengerentúlon?

A bevándorlás kérdése sokáig kiemelt téma volt, de ebben a kiélezett helyzetben egy-két témánál többre nem lesz energiája a jelölteknek. A bevándorlás a határmenti államokban, Arizonában és Kaliforniában nyilván előtérbe kerül, de a szavazók többségénél nem. A mexikóiak és a közel-keleti bevándorlók valószínűleg jobban érdeklik az amerikaiakat, mint az európai kapcsolatok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×