INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Tajvan nem akar függetlenedni?

InfoRádió / MTI
A kínai kormány illetékese elégedetten nyugtázta, hogy eredménytelen volt Tajvanon a népszavazás, amelyen azt a kérdést tették fel a választóknak, hogy törekedjék-e a sziget Tajvan néven az ENSZ-tagság elnyerésére.

A kínai tömegtájékoztató eszközök jobbára csak tárgyszerű jelentéseket közöltek vasárnap Ma Jing-csou ellenzéki jelölt előző napi elnökválasztási győzelméről. Azt azonban, tajvani szakértőkre hivatkozva, kiemelték: az eredményekből kiviláglik, mennyire elégedetlenek a tajvaniak Csen Suj-pien eddigi elnök politikájával.

Li Vej-ji, az államtanács (kormány) tajvani ügyekkel foglalkozó hivatalának szóvivője kijelentette tajvani újságírók előtt: a referendum eredménytelensége azt bizonyítja, hogy a sziget függetlenségének gondolata nem népszerű a tajvaniak körében.

Az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt jelöltjének elnökválasztási győzelmét nem kommentálta a kínai szóvivő, csupán annyit mondott: Peking reméli, hogy a leendő elnök és a Kínai Népköztársaság közös erőfeszítéseket tesz majd a Tajvani-szoros békéjéért.

Megfigyelők szerint minden bizonnyal megkönnyebbüléssel fogadták a kínai vezetők Ma győzelmét, hiszen függetlenségpárti elődje, Csen Suj-pien sokszor felbosszantotta és fenyegetőzésekre késztette Pekinget elnökségének nyolc éve alatt a sziget függetlenségének irányába tett lépéseivel.

Két hivatali időszak befejeztével Csen az alkotmány értelmében már nem indulhatott újra a tisztségért, Demokratikus Haladó Pártjának (DPP) jelöltje, Frank Hszie volt tajpeji polgármester pedig tetemes különbséggel alulmaradt a Kuomintang jelöltjével szemben.

A címlapról ajánljuk