INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nemzeti hős lett a kizárt szerb sportoló

Infostart / InfoRádió
Boris Tadic szerb államfő is fogadni kívánja Milorad Cavic-ot, aki 50 méteres mellúszásban aranyérmet szerzett az úszó Európa-bajnokságon, de kizárták a további versenyből, mert az eredményhirdetésen "Koszovó Szerbiáé" feliratú pólóban jelent meg.

Szerbiában is azt vallják, hogy nem szabad összekeverni a sportot és a politikát, ennek ellenére néhányszor már pórul jártak, amikor mégis így történt.

Az 1992-es labdarúgó Európa-bajnokságról a délszláv testvérháború miatt zárták ki az akkori, úgynevezett Kis-Jugoszláviát, most pedig a hollandiai Eindhovenben zajló úszó Európa-bajnokságon történt hasonló eset.

Milorad Cavic szerb úszó azért nem indulhat több számban, mert szerdán, amikor a dobogón átvette az 50 méteres mellúszás aranyérmét, "Koszovó Szerbiáé" feliratú pólót viselt.

Mivel a szervezők ezt politikai üzenetnek minősítették, a szerb sportolót kizárták a versenyből, noha fő számai - az 50 és 100 méteres pillangó, amelynek komoly esélyese volt - csak ezután következtek volna.

A szerb úszótól nem vették el az aranyérmet, a szerb úszószövetséget azonban 7 ezer eurós büntetéssel sújtották.

A Koszovó miatt állandóan feszült hangulatú szerbség felháborodott a történteken. A politikusok kemény nyilatkozatokat tesznek, és kiderült, hogy Borisz Tadic köztársasági elnök személyesen fogadja majd a hazatérő szerb úszót.

Sokan ugyanakkor azt a kérdést is feltették: ki adta a sportolónak a pólót. Ez annál is inkább érdekes, hogy Milorad Cavic nem is Szerbiában él, hanem Amerikában, sőt, ott is született, így, ha valakinek, hát neki lehet Koszovóhoz a legkevesebb köze.


A címlapról ajánljuk