eur:
393.22
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Nemzeti hős lett a kizárt szerb sportoló

Boris Tadic szerb államfő is fogadni kívánja Milorad Cavic-ot, aki 50 méteres mellúszásban aranyérmet szerzett az úszó Európa-bajnokságon, de kizárták a további versenyből, mert az eredményhirdetésen "Koszovó Szerbiáé" feliratú pólóban jelent meg.

Szerbiában is azt vallják, hogy nem szabad összekeverni a sportot és a politikát, ennek ellenére néhányszor már pórul jártak, amikor mégis így történt.

Az 1992-es labdarúgó Európa-bajnokságról a délszláv testvérháború miatt zárták ki az akkori, úgynevezett Kis-Jugoszláviát, most pedig a hollandiai Eindhovenben zajló úszó Európa-bajnokságon történt hasonló eset.

Milorad Cavic szerb úszó azért nem indulhat több számban, mert szerdán, amikor a dobogón átvette az 50 méteres mellúszás aranyérmét, "Koszovó Szerbiáé" feliratú pólót viselt.

Mivel a szervezők ezt politikai üzenetnek minősítették, a szerb sportolót kizárták a versenyből, noha fő számai - az 50 és 100 méteres pillangó, amelynek komoly esélyese volt - csak ezután következtek volna.

A szerb úszótól nem vették el az aranyérmet, a szerb úszószövetséget azonban 7 ezer eurós büntetéssel sújtották.

A Koszovó miatt állandóan feszült hangulatú szerbség felháborodott a történteken. A politikusok kemény nyilatkozatokat tesznek, és kiderült, hogy Borisz Tadic köztársasági elnök személyesen fogadja majd a hazatérő szerb úszót.

Sokan ugyanakkor azt a kérdést is feltették: ki adta a sportolónak a pólót. Ez annál is inkább érdekes, hogy Milorad Cavic nem is Szerbiában él, hanem Amerikában, sőt, ott is született, így, ha valakinek, hát neki lehet Koszovóhoz a legkevesebb köze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×