eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Tőzsdére vinnék a Media Marktot

A legnagyobb forgalmat lebonyolító német kiskereskedelmi hálózat, a Metro fontolóra vette a Kaufhof áruházlánc eladását. Ezzel egy időben a Metro új vezetője kilátásba helyezte azt is, hogy fontolóra vették a Media Markt és a Saturn elektronikai üzlethálózat tőzsdei bevezetését.

A Metro elnöke, Eckhard Cordes a tavalyi adatok ismertetésekor elmondta, hogy a vállalatcsoport a múlt évben 2,1 milliárd euróval növelte nyereségét. Eredetileg közel 3 milliárd euró nyereségre számítottak, de a vállalatcsoporthoz tartozó Real üzletek forgalma tavaly távolról sem volt sikeres, és az így termelt veszteség csökkentette a Metro részéről remélt hasznot.

A Real a közelmúltban felvásárolta Németországban az amerikai Wall-Mart üzleteit, valamint Lengyelországban a francia Géant nevű kereskedelmi láncolatot, de ez a lépés eddig csupán kiadásokkal járt.

Ezért Eckhard Cordes most átfogó szanálási intézkedéseket jelentett be, amelyek keretében a 434 Real üzlet egy részét eladják, illetve bezárják. A Metro elnöke azonban hangsúlyozta, hogy folytatják a Real kelet-európai terjeszkedését és a közeljövőben Ukrajnában is nyitni fognak üzleteket.

Cordes utalt arra is, hogy fontolóra vették a Kaufhof áruházláncolat eladását is, mert - úgymond - a Kaufhof nem játszik komoly szerepet a vállalatcsoport nyereségesebbé tételében. A Kaufhof a kínálatmódosítást követően a tavalyi évet 107 millió euró nyereséggel zárta. Az áruházláncolat közel 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat Németországban.

A Metro múlt évi adatainak ismertetésekor Cordes kilátásba helyezte, hogy vállalatcsoporthoz tartozó Media Markt és Saturn elektronikai üzletek tőzsdei bevezetését. Gazdasági szakértők ebből azt a következtetéseket vonják le, hogy a nemrég hivatalba lépett Eckhard Cordes a vállalatcsoport gyökeres átalakítását tervezi.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×