INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Bush: "Tagadhatatlan a siker" Irakban

InfoRádió / MTI
Öt évvel az iraki invázió után George Bush amerikai elnök ismét védelmébe veszi a háború megindítása melletti döntését.

Az "emberéletben és vagyonban" megfizetett "magas ár" ellenére helyes volt a döntés, hogy eltávolítjuk Szaddám Huszein akkori diktátort Irak éléről - áll George Bush elnöknek szerdán a Pentagonban a háború megindításának évfordulója alkalmából elhangzó beszédében, amelyből a Fehér Ház előre közzétett egyes részleteket.

Ezek szerint az amerikai elnök kifejti, hogy bevált az az arab országban dúló erőszak megfékezését célzó egy évvel ezelőtti intézkedés, amellyel megemelték az Irakban harcoló csapatok létszámát.

"Tagadhatatlan a siker, amit Irakban látunk, a háború ellenzői többé nem érvelhetnek hitelesen azzal, hogy veszítünk Irakban" - áll a Bush-beszédben.

Az elnök szerint a feláldozott emberi életek és az okozott anyagi kár megérte, ha figyelembe vesszük, "milyen árat fizetnénk iraki ellenségeink stratégiai győzelme esetén".

Bush a beszédben kifejti, hogy a következő feladat az elért eredmények megszilárdítása, a szélsőségesek vereségének visszavonhatatlanná tétele, ellenkező esetben az erőszak újra fellángolhat és, mint fogalmaz, "Irak káoszba süllyedhet".

A címlapról ajánljuk