eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor

Meghalt egy ukrán rendőr Kosovska Mitrovicában

Csaknem 140 sérültje van a hétfői koszovói zavargásoknak; a tiltakozó szerbek ellen fellépő nemzetközi fegyveres erők tagjai közül 45-en sebesültek meg, egy ukrán rendőr pedig belehalt sérüléseibe. Kosovska Mitrovicában most béke van, de a feszültség továbbra is érezhető. Szerbia Oroszországgal közösen erélyes ellenlépéseket készít elő.

Eddig nem gyűrűzött tovább az észak-koszovói szerbek rendbontása. Hétfőn megtámadták a felvonuló nemzetközi fegyvereseket, akik a mitrovicai bíróság épületéből távolították el az ott tiltakozó szerbeket. A nacionalisták azt követelték, hogy Szerbia fordítson hátat az uniónak, és kössön szövetséget Oroszországgal.

Az összecsapások szinte egész nap tartottak, és csak akkor mérséklődtek, amikor Pristinában szabadon engedtek 32 őrizetbe vett szerb tiltakozót.

A nemzetközi fegyveresek közül 27 lengyel, 15 ukrán és 3 francia katona sérült meg. A helyszínre érkező dán egység autóbuszát sortűz fogadta.

A polgárokat felszólították, hogy bojkottálják azon országok termékeit, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét. A belgrádi orosz nagykövet pedig azt mondta: a nemzetközi fegyveresek túllépték hatáskörüket és veszélyes folytatás várható, ha a nemzetközi politika nem tér vissza a Koszovóról folytatott tárgyalásokhoz.

Közben meghalt a koszovói ENSZ-misszió egyik ukrán rendőrtisztje, aki hétfőn sebesült meg.

A zavargásokban, amelyek a legsúlyosabbak voltak koszovói függetlenség egy hónappal ezelőtti kikiáltása óta, a feldühödött szerb tömegből automata fegyverekkel és kézigránátokkal is támadták a rendőröket.

A koszovói rendőrség szóvivője szerint az ukrán rendőrtiszt hétfőn este halt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×