INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Feketelistára tehetik a rossz gyerekeket

Infostart / InfoRádió
Ötéves koruktól adatbázisban rögzítenék a problémás gyermekek DNS-ét Nagy-Britanniában. A rendszer által a jövő bűnözői már gyermekkorukban a rendőrség látókörébe kerülnének.

Országszerte nagy felháborodást keltett a brit rendőri vezetők találkozóján elhangzott tervezet, amelynek értelmében már ötéves koruktól adatbázisba vennék a problémás gyermekek DNS-ét.

A javaslat a Metropolitan Police törvényszéki igazgatójától, Gary Pugh-tól származik; a szakember szerint a bűnözésre való hajlam már a gyermekek ötéves korától tetten érhető.

A törvényszéki igazgató kijelentette: "Ha még azelőtt azonosítjuk a bűnöző életmódra hajlamos embereket, mielőtt elkövetnék a bűntettet, azzal hosszú távon rendkívüli haszonra tehetünk szert. Jobb irányba terelhetjük az eltévelyedő fiatalokat."

"A kriminológusok szerint vannak, akik kinövik ezt a hajlamot, mások nem. Azokat kell megtalálnunk, akik a legnagyobb veszélyt jelentik a társadalomra" - tette hozzá Gary Pugh.

A tervezet ellenzői között van Jill Kirby, a Politikai Tudományok Központjának vezetője, aki szerint a javaslat párhuzamba állítható a kormány azon rögeszméjével, hogy hatalmas adatbázisokban rögzítse az összes ember adatait.

Shami Chakrabarti, az egyik liberális érdekvédelmi szervezet tagja elmondta: "Az ötéves kisfiam szeret karddal játszani, és szereti a Power Rangers című sorozatot. Ha ez a tervezet valóra válik, akkor egy nap úgy jön haza az iskolából, hogy az adatai egy bűnügyi adatbázisban fognak szerepelni."

A belügyminisztérium szóvivője szerint az általános iskolás gyermekek DNS-ének rögzítésével kapcsolatos tervekről tárgyalások folynak, a kormány minden szempontot és minden véleményt figyelembe vesz a kérdés megvitatásakor.

A szóvivő hozzátette: Gary Pugh álláspontja is egy a vélemények közül, azonban nem egyezik a kormány általános vélekedéseivel.

A címlapról ajánljuk