eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Sarkozy pártja alulmaradt a helyhatósági választásokon

Franciaországban az első becslések szerint a baloldal nyerte a helyhatósági választásokat.

Az exit poll felmérések alapján Nicolas Sarkozy államfő kormányzó pártja, a Népi Mozgalom Uniója Párizs, Lyon és Lille mellett számos, hagyományosan jobboldali városban is alulmaradt az ellenzéki Szocialista Párttal szemben.

Baloldali vezetése lesz - egyebek mellett - Toulouse-nak és Strasbourgnak, amelyet 1971 illetve 1995 óta a jobboldal irányított.

A CSA Dexia közvélemény-kutatóintézet adatai szerint országosan az ellenzéki Szocialista Párt (PS) a szavazatok 49,5, míg az UMP 47,5 százalékát szerezte meg, de a jelentősebb nagyvárosok elvesztése komoly kormánypárti vereségnek tekinthető.

A becslések szerint a voksoláson a választásra jogosultak 65 és fél százaléka vett részt.

Elemzők úgy vélik: az eredmény azt jelzi, hogy a 10 hónappal ezelőtt hivatalba lépett jobboldali államő, Nicolas Sarkozy népszerűsége zuhanásszerűen csökkent.

A tavaly májusi elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal politikájának megváltoztatására szólította fel a francia kormányt, Francois Fillon miniszterelnök ugyanakkor azt mondta: nem lenne szerencsés országos szintű tanulságokat levonni a helyhatósági voksolás eredményéből.

Az Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint a franciák többsége elégedetlen a kormány által elindított reformok eredményével: 39 százalékuk azok gyorsítását szeretné, 29 százalékuk szerint az eddigi ritmust kellene tartani, míg 27 százalékuk szerint Sarkozy túl gyorsan kezdett neki a reformoknak.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×