INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megállapodott Ukrajna és a Gazprom

InfoRádió / MTI
Moszkvában megállapodás született a Gazprom és Ukrajna között; a dokumentumot Alekszej Miller, a Gazprom, valamint Oleg Dubina, az ukrán Naftogaz vezérigazgatója írta alá.

Az egyezség értelmében a Gazprom 2008 márciusától decemberéig legalább 49,8 milliárd köbméter gázt szállít Ukrajnának Közép-Ázsiából, gyakorlatilag a tavalyi, vagyis ezer köbméterenként 179 és fél dolláros áron.

Az idén januárban és februárban szállított, 5,2 milliárd köbméter gáz elszámolásáról később állapodnak meg a felek.

A dokumentum alapján a Gazprom áprilistól közvetlenül is szállít gázt az ukrajnai ipari felhasználóknak; ezzel Julija Timosenko ukrán kormányfő elérte azt a célját, hogy az orosz-ukrán gázügyletekben megszűnjön a közvetítők szerepe.

Korábban Oroszország és Ukrajna között többször is vita alakult ki a gázszállítások miatt; és 2006-ban a nézeteltérés az európai ellátásban is fennakadásokat okozott.

A vita azért nem tekinthető teljes mértékben lezártnak, mert 2009-re nincs megállapodás az árakról az ukránok és az oroszok között.

Igazi változás az európai ellátásban pedig csak akkor lesz, ha végre megépülnek az ígért vezetékek, és egyáltalán lehetőség adódik alternatív útvonalak megválasztására, forrás tekintetében ugyanis a Gazpromot nem lehet később sem megkerülni.


A címlapról ajánljuk