INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A CIA válogathat a kihallgatási módszerek közül

Infostart / InfoRádió
Az Egyesült Államokban újabb botrány robbant ki a foglyokat érintő bánásmódról, miután a Pentagon elismerte: filmre vették egyes terrorizmussal gyanúsítottak kihallgatásait. A keményebb vallatásokat rögzítő felvételeket azonban később megsemmisítették.

Az Egyesült Államokban kongresszusi és büntetőjogi vizsgálatok indultak, miután a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tisztviselői beismerték: nemcsak készítettek felvételeket terrorizmussal gyanúsítottak kihallgatásáról, de ezek közül néhányat a Pentagon szóvivője keménynek, sőt erőszakosnak minősített.

Mintegy 50 szalagot azonosított az amerikai védelmi tárca eddig, de a CIA beismerte, hogy a leginkább kegyetlen felvételeket később megsemmisítették. Hogy mi volt az utóbbiakon, azt szeretnék tudni a vizsgálódók is.

Egyelőre annyit tudni, hogy Iraktól Guantánamóig több tízezer kihallgatást szervezett és vezényelt le a CIA 2001 óta, bár ezeknek csak töredékét rögzítették. A Pentagon tisztségviselői szerint a vizsgálat célja, hogy végre tisztába tegyék a kihallgatások szabályait és gyakorlatát Amerikában, beleértve azt is, hogy mikor szabad megsemmisíteni kihallgatás rögzített anyagát.

Első hivatalos beismerés

Ez volt az első alkalom, hogy a kihallgatások rögzítését hatósági szinten elismerték Amerikában. Elemzők máris hozzáteszik, hogy a vizsgálat kiterjed a bánásmód szabályozására bármilyen amerikai felügyelet álló fogoly esetén.

Az egyetlen rögzített kihallgatás, amelynek tartalmáról a vizsgálat felelősei hajlandóak volt leírást adni, egy Illinois államban tanult katari állampolgárságú egyetemistáé, akit ügynökök fognak le, de kínzást nem látni, bár a hangosan kántáló fogoly száját később betapasztják. A diákot 2001 óta börtönben tartják állítólagos al-Kaidás kapcsolatai miatt.

Ezzel együtt az iraki Abu Graib-i börtönben történtek óta a Pentagon számára különösen kényes téma a bebörtönzöttek kezelése. Éppen az Abu Graib-i botrány után fogadta el a Kongresszus a gyanúsítottak kínzását tiltó törvényt, amit a Kongresszus a minap kirobbant vita hatására a CIA-ra is kiterjesztene,és ezt a törvényhozók meg is szavazták.

George W. Bush elnök azonban megvétózta az új szabályozást, tehát a CIA-nak továbbra is a korábbiakhoz hasonlóan tág tere van a kihallgatási módszerek alkalmazásakor.


A címlapról ajánljuk