eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Egy amerikai vallomása: mi öltük meg Aldo Morót

Aldo Morót "feláldozták" Olaszország stabilitásáért cserében - állítja Steve Pieczenik amerikai megbízott, aki saját bevallása szerint kulcsszerepet játszott az 1978-ban, terroristák által meggyilkolt olasz kormányfő sorsának alakulásában.

Az amerikai külügyminisztérium nemzetközi válságmenedzsere és túsztárgyalója könyvet írt az akkori eseményekről, és azokban játszott szerepéről.

A "Mi öltük meg Aldo Morót" címmel most megjelent kötetben Steve Piecznik beszámol arról, hogy személyesen Jimmy Carter amerikai elnök küldte őt Olaszországba, méghozzá már azon a napon, amikor a Vörös Brigádok kommandója elrabolta az egykori olasz kormányfőt.

Moro 1963 és 1976 között összesen több mint öt évig irányította az olasz kormányt. 1978-ban éppen a parlamentbe tartott egy kulcsfontosságú szavazásra, amikor a szélsőbaloldali terrorszervezet fegyveresei elrabolták. Arról kellett szavazni, hogy szövetséget kössenek-e a kereszténydemokraták és az Olasz Kommunista Párt.

A tervezett szövetség mindkét politikai oldalt felbőszítette Olaszországban, és nem tetszett sem Moszkvának, sem Washingtonnak. Moro özvegye, Eleonora később elmondta, hogy Henry Kissinger meg is próbálta lebeszélni a férjét a tervről. "Drágán meg fog fizetni érte" - figyelmeztette szavai szerint Kisinger Morót.

A Moro elrablása miatt megalakított válságtanácsot Francesco Cossiga akkori olasz belügyminiszter vezette, és annak tagja volt Piecznik is. Morót 54 napig tartották fogva a terroristák, a válságtanács azonban nem mert akcióba lendülni, mert attól féltek, hogy Moro - szabadulása érdekében - államtitkokat árul el a Vörös Brigádoknak.

Felkészítették a közvéleményt - és a terroristákat


Ehelyett kiszivárogtattak egy hamis közleményt a terroristák nevében arról, hogy Moro halott. Ezzel két céljuk volt. Egyrészt fel akarták készíteni az olasz közvéleményt a legrosszabbra, másrészt a terroristák tudomására hozták, hogy nem fognak tárgyalni velük a politikus kiszabadítása érdekében, akit már halottnak tekintenek.

A következő hónapban a terroristák valóban agyonlőtték a volt kormányfőt, a holttestét pedig egy parkoló autó csomagtartójában hagyták Róma központjában - félúton a kereszténydemokrata és a kommunista párt székháza között.

Azt a múlt héten, a francia televízió dokumentumműsorában Cossiga is elismerte, hogy a válságtanács adta ki a Moro haláláról szóló hamis közleményt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×