INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Bíróság nem használhatja fel az átadott bűnügyi adatokat

Infostart / InfoRádió
Az amerikai és a német belügyi, valamint igazságügyi miniszter Berlinben átfogó szerződést írt alá a terrorizmus, illetve a szervezett bűnözés ellenes küzdelem fokozottabb összehangolására. Ennek keretében a jövőben kölcsönösen kicserélik a gyanús személyekre vonatkozó adatokat, biometriai jegyeket és más értesüléseket.

A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem sikere érdekében Berlin és Washington a jövőben a gyanús személyek ujjlenyomatát egymás rendelkezésére bocsátja.

A két kormány belügyi és igazságügyi miniszterei Berlinben keretszerződést írtak alá, amely lehetővé teszi az amerikai, illetve német bűnüldöző szerveknek a szélsőséges bűncselekménnyel vádolt személyekre vonatkozó értesülések gyors cseréjét is, más szóval a két ország kölcsönösen hozzáférhetővé teszi a nyomozók számára a személyi adatokat és biometriai jegyeket tartalmazó adattárát abban az esetben, súlyos törvénysértés gyanúja esetén.

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter adatvédelmi csoportok aggodalmának eloszlatására kijelentette, hogy a továbbított adatokat bíróságok nem használhatják fel. Wolfgang Schäuble belügyminiszter a megállapodást a két évvel ezelőtt Prüm városkában kötött szerződés transzatlanti változatának nevezte.

Prümben Németország hat további uniós tagállammal megegyezett a rendőrség birtokában lévő személyi adatok bürokráciamentes kicserélésében.

Michael Chertoff amerikai belügyminiszter pedig arra mutatott rá, hogy a megállapodással Németország az Egyesült Államok mellé felzárkózva a nemzetközi terrorizmus elleni harc élvonalába került.

A most aláírt megegyezés csak akkor lép életbe, ha a német törvényhozás is megszavazza. Adatvédelmi szervezetek és az ellenzéki pártok máris fenntartással nyilatkoztak az, úgymond suba alatt kötött szerződésről, és aggodalmuknak adtak kifejezést a személyi adatok továbbítása miatt.

Hanganyag: Vincze András


A címlapról ajánljuk