INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A titkosszolgálatot is aggasztja a Clinton-Obama párharc

Infostart / InfoRádió
Az első lehetséges fekete, illetve női elnökjelölt közötti éles politikai párharc komolyan aggasztja az amerikai titkosszolgálatot is, amelynek garantálnia kell a Fehér házért induló valamennyi politikus biztonságát. A felfokozott érzelmek alaposan megnehezítik a dolgukat.

A titkosszolgálatnak garantálnia kell valamennyi elnökjelölt-aspiráns biztonságát, hiszen az előválasztási kampány idején gyakran harmincezer ember is összejön egy-egy gyűlésen - hangsúlyozta Darrin Blackford szóvivő.

A demokrata párton belül izgalmas és szenvedélyes párharc zajlik Hillary Clinton New York-i és Barack Obama illinoisi szenátor között, s ez olyan kihívást jelent a titkosszolgálatnak, amilyennel korábban soha nem találkozott - ismerte el Andrew O'Connell, aki az 1990-es években különleges ügynökként dolgozott, most pedig egy New York-i biztonsági cég igazgatója.

A problémát az jelenti, hogy Obama az elnök fekete elnökjelölt-aspiráns, Clinton pedig már first lady kora óta a közvéleményt megosztó személyiség, így kiemelten kell mindkettejükre vigyázni.

A Kennedy-gyilkosság óta aggódnak

A 46 éves illinoisi szenátor tavaly május óta kap védelmet - ilyen sok idővel (18 hónappal) az elnökválasztás előtt az Egyesült Államok történetében még soha nem kapott jelöltaspiráns. A Fehér házért indulók egyébként 1968 óta kapnak titkosszolgálati védelmet - azóta, hogy Sirhan Sirhan a Los Angeles-i Ambassador Hotelben agyonlőtte az éppen kaliforniai előválasztási győzelmét ünneplő Robert F. Kennedyt.

A hatvan éves Clinton viszont már 1992 óta áll titkosszolgálati védelem alatt; férje, Bill Clinton akkor jelentette be, hogy harcba száll az elnökjelöltségért. John McCain viszont csak most kap védelmet, miután elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét.

2004-ben John Kerry massachusettsi szenátor hét, 2000-ben George W. Bush texasi kormányzó nyolc hónappal az elnökválasztás előtt kapott biztosítást. Obama - akinek titkosszolgálati fedőneve a "Renegát", míg feleségéé, Michelle-é "Reneszánsz" - egy másik illinoisi szenátor, Richard Durbin közbenjárására kapta meg a többieknél korábban a titkosszolgálati őrizetet.

Nem volt menekülés


Durbin azért kérte ezt kollégája számára, mert megdöbbentette, hogy Obama első kampányrendezvényein, amelyekre alig pár száz embert vártak, ezrek jelentek meg. Az autók ellepték az összes környező utcát, lehetetlenné téve a menekülést, ha bármi történt volna.

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter egyetértett azzal, hogy Obama különleges figyelmet igényel. Ez egyébként kijárt a szintén színes bőrű Jesse Jackson tiszteletesnek is, aki 1984-es és 1988-as kampánya idején az elnökválasztás előtt egy évvel kapott titkosszolgálati védelmet.

Helikopter és mesterlövész

"Obama kapja a legjobb védelmet a világon" - nyugtatta meg a politikusért aggódókat szóvivője, Robert Gibbs. Amikor az illinoisi szenátor San Antonióban tartotta nagygyűlését, négy mesterlövészt helyeztek el a közelben álló két toronyház tetejére, őt magát pedig négy titkosrendőr állta körül. Az égen három helikopter körözött.

Houstonban hét titkosrendőr vigyázott rá közvetlen közelről; az ügynökök a nagygyűléseken Obamát támogató pólót viselnek, hogy jobban beleolvadjanak a tömegbe.

"Örökzöld" fedőnevet viselő Clinton őrizetét januárban szigorították meg, bár nem tudnak arról, hogy konkrét fenyegetés érkezett volna bármelyikük részére.

A címlapról ajánljuk