INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kína lezárja a Mount Everestet a turisták elől

Infostart / InfoRádió
Kína bejelentette: korlátozza a világ hegymászói előtt a Mount Everest megmászását. A hivatalos indoklás szerint a hegyen biztonsági okokból nem engedik a mászást, mert féltik az olimpiai lángot hordó mászókat. Valójában azonban a Tibet szabadságáért küzdők elől akarják elzárni a területet.

Korlátozásokat vezet be Kína a világ legmagasabb hegyénél. Aki mégis Kína felől akarja megközelíteni a csúcsot, annak több hónappal előre kell ehhez engedélyt kérnie, amelyet a hatóságok alaposan átvizsgálnak - olvasható a mounteverest.neten.

A hatóságok állítása szerint azt akarják elkerülni, hogy bármi is veszélyeztesse az olimpiai láng eljutását Pekingbe, ahol augusztusban tartják az ötkarikás játékokat.

A csúcs Nepál felől is megközelíthető, sokan mégis a kínai oldalt választják, hiszen innen olcsóbban juthatnak el céljukhoz.

A világ legmagasabb hegye mellett nem engedélyezik a mászást a világ hatodik legmagasabb csúcsára sem, a Cho Oyu-ra, amelyet előszeretettel keresnek fel a mászni vágyók tavasszal. Idén azonban a szokásoshoz képest elenyészően kevesen vághatnak neki az útnak.

A cikk szerzői szerint  a valódi ok az, hogy a másfél milliárdos lakosú kommunista ország vezetői nem szívesen látnának Tibet-szimpatizánsokat a hegyen, akik az elnyomott területek felszabadításárét küzdenek.

Március 10-én volt a 49. évfordulója annak, hogy Kína leverte a tibeti felkelést. A dalai láma ebből az alkalomból is kihangsúlyozta: a kínai hatóságok elnyomása hihetetlen méreteket öltött, és a tibeti nép lassan jelentéktelen kisebbséggé fogyatkozik himalájai szülőföldjén.

A tibeti nép száműzetésben élő vallási vezetője azt mondta: az elnyomás tovább fokozódik az emberi jogok számos, hihetetlen és súlyos megsértésével, a vallásszabadság megtagadásával és a vallási kérdések átpolitizálásával.

Hozzátette: népe állandó rettegésben, megfélemlítések és a kínai hatóságok elnyomása közepette él.

A nem tibeti lakosság lélekszámának növekedése miatt a tibetiek jelentéktelen kisebbséggé válnak saját szülőföldjükön, nyelvük, szokásaik és hagyományaik lassan kihalnak.

A címlapról ajánljuk