eur:
389.64
usd:
361.86
bux:
68475.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A rakétáktól tart a NATO főtitkára

A nemzetközi terrorizmus új formáit, a tömegpusztító és rakétafegyverek terjedését nevezte a NATO előtt álló legnagyobb kihívásnak a szövetség főtitkára. Jaap de Hoop Scheffer a müncheni biztonságpolitikai fórumon beszélt erről.

A holland politikus hangsúlyozta: a NATO-ra jelenleg Afganisztánban és a Balkánon hárul nagy felelősség a béke és a biztonság garantálásában.

A főtitkár úgy értékelte, hogy a szövetség előtt álló feladatok megoldása érdekében új stratégiára van szükség.

A török miniszterelnök a müncheni fórumot megnyitó beszédében országa európai uniós csatlakozását sürgette. Recep Tayyip Erdogan elutasította azokat a törekvéseket, amelyek célja egyfajta különleges partneri viszony létesítése Törökországgal a teljes jogú tagság helyett.

A rendezvény 50 ország magas rangú politikusának és katonai szakértőjének részvételével nyílt meg tegnap este Münchenben. Magyarországot Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviseli az eseményen.

A lengyel külügyminiszter a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszerről beszélt. Radoslaw Sikorski megerősítette, hogy Washington és Varsó elvi megállapodást kötött a lengyelországi telepítésről. Hangsúlyozta ugyanakkor: Oroszországot meg kell győzni arról, hogy a hadászati terv nem ellene irányul.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×