eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyelőre nem ad adatokat a 14 millió eurós figyelőrendszer

A romániai nagyvárosokban eddig semmilyen intézkedéssel nem próbálták korlátozni a légszennyező járművek közlekedését. Az országban még a légszennyezettség mérése is gyerekcipőben jár, a jelenség elleni konkrét intézkedéseket pedig egyelőre alig hoztak a hatóságok.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tavaly novemberben avatta fel azt a rendszert, amelyik az ország 117 pontján méri a légszennyezettség mértékét, és közvetíti az adatokat a bukaresti központba.

Az uniós forrásokból, 14 millió eurós beruházással kiépített rendszer honlapján azonban egyelőre nem találhatók meg a légszennyezettség mért adatai. Azt pedig a minisztériumi szolgálat telefonszámán nem sikerült megtudni, hogy egyáltalán működik-e a rendszer.

Ez nem meglepő, hiszen a tárca teljes apparátusának a környezetvédelmi adó módosítására kell összpontosítania. A személygépkocsik első romániai bejegyzésekor fizetendő illetéket ugyanis - mely Magyarországon regisztrációs adóként vált ismertté - az EU-s csatlakozási szerződéssel ellentétesnek ítélte Kovács László adóügyi biztos, ezért a jogszabályt módosítani kell.

A javasolt EU-konform változat azonban általános felháborodást váltott ki Romániában, hiszen az új autók regisztrációs vagy környezetvédelmi adóját magasabb értékben állapította meg, mint az azonos besorolású használt autókét. Így hát a városok légszennyezettségének a kérdését is a mostani adóviták hozták a felszínre.

A romániai nagyvárosokban eddig semmilyen intézkedéssel nem próbálták korlátozni a légszennyező járművek közlekedését. A környezetvédelmi hatóságok is elsősorban a gyárkémények szennyezésének a mérséklésére összpontosítottak.

Hanganyag: Gazda Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×