eur:
389.19
usd:
357.54
bux:
73262.63
2024. július 22. hétfő Magdolna

Berlinben is összecsaptak a törökök és a kurdok

Berlinben zavargást váltott ki a török hadsereg akciója a Kurdisztáni Munkáspárt nevű szélsőséges szervezet állásai ellen a török-iraki határon. A belügyminisztérium szóvivője leszögezte, hogy a hatóságok a törvény teljes szigorával fognak fellépni a rendzavarókkal szemben, a szélsőséges elemeknek pedig kitoloncolással kell számolniuk.

A német hatóságok nem tűrik betiltott szervezetek gyűléseit - közölte a belügyminisztérium szóvivője, és utalt arra, hogy a szélsőséges elemek felkutatásában a német rendőrség szorosan együttműködik a külföldi nyomozó szervekkel.

Nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Berlinben súlyos összetűzések robbantak ki török és kurd fiatalok között. A törökök lakta Neukölln és Kreuzberg negyedben változatlanul feszült a helyzet, mert nem zárható ki, hogy a főleg a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali török szervezettel rokonszenvező fiatalok újabb támadásokat terveznek kurd éttermek és intézmények ellen. Eddig a hatóságok 15 személyt vettek őrizetbe.

Az összetűzésekben csaknem 20 rendőr is megsérült. Főleg kurd részről sürgették a német hatóságokat, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet szenteljenek a szélsőséges beállítottságú török csoportok tevékenységének. A belügyminiszter szóvivője ezt azzal utasította el, hogy a hatályos törvényes eszközök megfelelő lehetőséget biztosítanak a zavargások megfékezésére.

Utalt arra is, hogy a PKK néven ismert Kurdisztáni Munkáspárt még 1993-ban történt betiltása a várakozásnak megfelelően elszigetelte a kurdok militáns
szervezeteit. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a török hadsereg akciói az iraki-török határon tovább élezik a Németországban élő törökök és kurdok közötti feszültséget.

Hivatalos becslés szerint német földön jelenleg félmillió kurd él, míg a törökök száma megközelíti a 2 és fél milliót.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tépni kezdték az európai részvényeket

Tépni kezdték az európai részvényeket

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthatunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is emelkedhetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×