eur:
385.43
usd:
355.2
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Berlinben is összecsaptak a törökök és a kurdok

Berlinben zavargást váltott ki a török hadsereg akciója a Kurdisztáni Munkáspárt nevű szélsőséges szervezet állásai ellen a török-iraki határon. A belügyminisztérium szóvivője leszögezte, hogy a hatóságok a törvény teljes szigorával fognak fellépni a rendzavarókkal szemben, a szélsőséges elemeknek pedig kitoloncolással kell számolniuk.

A német hatóságok nem tűrik betiltott szervezetek gyűléseit - közölte a belügyminisztérium szóvivője, és utalt arra, hogy a szélsőséges elemek felkutatásában a német rendőrség szorosan együttműködik a külföldi nyomozó szervekkel.

Nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Berlinben súlyos összetűzések robbantak ki török és kurd fiatalok között. A törökök lakta Neukölln és Kreuzberg negyedben változatlanul feszült a helyzet, mert nem zárható ki, hogy a főleg a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali török szervezettel rokonszenvező fiatalok újabb támadásokat terveznek kurd éttermek és intézmények ellen. Eddig a hatóságok 15 személyt vettek őrizetbe.

Az összetűzésekben csaknem 20 rendőr is megsérült. Főleg kurd részről sürgették a német hatóságokat, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet szenteljenek a szélsőséges beállítottságú török csoportok tevékenységének. A belügyminiszter szóvivője ezt azzal utasította el, hogy a hatályos törvényes eszközök megfelelő lehetőséget biztosítanak a zavargások megfékezésére.

Utalt arra is, hogy a PKK néven ismert Kurdisztáni Munkáspárt még 1993-ban történt betiltása a várakozásnak megfelelően elszigetelte a kurdok militáns
szervezeteit. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a török hadsereg akciói az iraki-török határon tovább élezik a Németországban élő törökök és kurdok közötti feszültséget.

Hivatalos becslés szerint német földön jelenleg félmillió kurd él, míg a törökök száma megközelíti a 2 és fél milliót.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×