eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mentességet ígértek a civileket lelövő őrző-védőknek?

Sajtójelentések szerint a büntetőeljárás alóli mentességet ígértek az iraki civilek haláláért felelős amerikai Blackwater biztonsági cég embereinek. Az amerikai külügyminisztériumból kiszivárgott információ azt jelenti, hogy különösen nehezen lehetne bíróság elé állítani az őrző-védőket, akik az iraki hatóságok szerint egy incidensben 17 polgári lakost lőttek agyon.

Továbbra sem csitul az úgynevezett Blackwater ügy. Az Irakban tevékenykedő biztonsági cég azt állítja, hogy emberei szeptember közepén jogosan használták fegyverüket egy lövöldözésben, amelynek során megöltek 17 iraki civilt. A Washingtonnal szövetséges iraki kormányt felháborította az eset és a felelősök megbüntetésével fenyegetőzött.

Az AP hírügynökség azonban most olyan információhoz jutott, amely szerint a fegyverüket használó őrző-védők estleg megúszhatják a felelősségrevonást. Három vezető jogi illetékes ugyanis azt mondta, hogy az amerikai Külügyminisztérium mentességet adott az őröknek, miközben folytatódik az incidens körülményeinek tisztázása.

Ha igazat mondanak, nem használják fel ellenük a vallomásukat

A New York Times szerint az őröknek "korlátozott mentességet" ígértek: azaz, csak vallomásuk alapján még nem indítanak pert ellenük. A lap saját forrásaira hivatkozva megjegyzi, hogy a mentességről az igazságügyi és nem a külügyi tárca illetékesei dönthetnek.

A jogászok magyaráznak, a családtagok ítéletre várnak

Az ügy annyira zavaros, hogy sem az érintettek jogi képviselői, sem a két minisztérium nem hajlandó hivatalos nyilatkozatot adni az ügyben.

Miközben az iraki kormány és az áldozatok családtagjai felelősségrevonást követelnek, az eljárást tovább hátráltathatja a többrétegű amerikai igazságszolgáltatási rendszer.

Nem lehetnek elég jók az irakiak bizonyítékai?

Ha az ügyet egy szövetségi bíróság tárgyalja, akkor nagyon fontos, hogy meggyőzőnek tűnjenek a bizonyítékok - jegyzi meg a Times, amelynek jogi szakértők azt mondták: az irakiak által gyűjtött és átadott bizonyítékok valószínűleg nem állnák ki ezt a próbát.

A vádlottaknak emellett maguknak is joguk van kérdéseket feltenniük a tanúknak, akiket Irakból kéne az Egyesült Államokba utaztatni.

A lap szerint most a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI vette át az ügyben a nyomozást.

A Blackwater azt állítja, hogy szeptember 16-án támadás érte az emberei által védett diplomáciai konvojt Bagdadban. Iraki szemtanúk és nyomozók, sőt a helyszínt vizsgáló amerikai katonák szerint sem történt azonban provokáció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×