eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megúszhatják a gyerekgyilkosok

Hírügynökségi értesülés szerint az amerikai külügyminisztérium bűnvádi eljárás alóli mentességet ígért az Irakban működő amerikai Blackwater biztonsági magáncég munkatársainak.

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy a történtek tisztázására indított vizsgálat tart, de a mentességnyújtás miatt hónapokba telhet, mire vádat emelhetnek az érintettek ellen.

Korábban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter azt mondta: figyelembe veszik az Irakban működő amerikai biztonsági magánvállatok tevékenységéről készült tanulmány ajánlásait.

A dokumentum szerint egyértelműbben kell megfogalmazni a cégek tagjainak toborzására és a fegyverhasználatra vonatkozó szabályokat, és lehetővé kell tenni, hogy az ilyen vállalatok elszámoltathatók legyenek amerikai bíróságok előtt.

A Blackwater biztonsági őrei szeptemberben egy lövöldözés során megöltek 17 iraki civilt, köztük több gyereket. Az eset felháborította az Iraki kormányt és közéletet is.

A bagdadi kormány a történtek után megsemmisítette az országban működő külföldi biztonsági cégeknek az arab állam joghatósága alóli mentességéről szóló határozatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×