eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Saját felesége váltja le az elnököt

Történelmet írtak az argentin választók a hétvégén - vélik megfigyelők. Nemcsak azért, mert az ország történetében először női elnököt választottak maguknak, hanem azzal is, hogy ezentúl a leköszönő államfő felesége áll majd az ország élén.

"Hatalmas előnnyel nyertünk" - mondta az ünneplőknek még a végleges választási adatok bejelentése előtt Cristina Fernandez de Kirchner.

Az 54 éves, fotogén politikusasszony már a szavazatok kétharmadának összeszámlálása után is 43,5 százalékkal vezetett, és közel kétszer annyian voksoltak rá, mint legerősebb ellenfelére, a szintén női jelölt Elisa Carrióra.

Szerepcsere: a női győztes dicséri támaszt jelentő férjét

A külföldi szemlélő számára azonban nem az argentin belpolitika volt a legérdekesebb ebben a választásban, hanem az a tény, hogy Fernandez de Kirchner még decemberig hivatalban lévő férjétől veszi át az ország irányítását.

A győzelmi beszéd során eddig szokatlan módon a győztes nem az őt a háttérből támogató feleségéről, hanem ezúttal a férjéről emlékezett meg.

Kirchner kihúzta Argentínát a 2001-es hitelválságból

A távozó Kirchner elnök nagy népszerűségre tett szert azzal, hogy sikerült talpra állítania a gazdaságot a peso dollárhoz kötött árfolyama miatt kialakult válságból. A krízis idején sok középosztálybeli család is tönkre ment, és az emberek egy része kezdetleges barterkereskdelemmel próbálta eltartani magát.

Az elnöki feleség, - hamarosan elnök - azt mondta, hogy ő is kivette a részét abból, hogy néhány év alatt ötven százalékkal nőtt a gazdaság, és sikerült megfelezni a munkanélküliséget.

A két évtizedes parlamenti múlttal rendelkező leendő államfőre azonban komoly kihívások várnak: a magas infláció, a növekvő bűnözés és a külföldi befektetések alacsony aránya.

Csak a kötelező voksolás miatt nyert az argentin Hillary?

A jogász végzettségű és egyesek szerint már-már arrogáns, 54 éves Cristina Fernandez de Kirchnert gyakran hasonlítják a szintén elnökségre pályázó, és szigorú modoráról ismert Hillary Clintonhoz.

És, bár ő nyerte a választásokat, megfigyelők megjegyezték, hogy a voksolást apátia kísérte. Az emberek nagy része csak azért ment el szavazni, mert az kötelező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×