eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szudáni ügyvéd kapta az Andrej Szaharov-díjat

Szálih Mahmúd Oszmán szudáni ügyvéd kapta meg csütörtökön az Európai Parlament (EP) legmagasabb emberi jogi kitüntetését, a Szaharov-díjat, a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban végzett tevékenységéért - közölte az Európai Parlament (EP) elnöke.

Hans-Gert Pöttering az EP strasbourgi ülésén jelentette be a díjazott személyét, akit a jelöltek közül az EP-elnökből és a frakcióvezetőkből álló testület választott ki. A kitüntetést december 11-én, egy nappal az egyetemes emberi jogokról szóló ENSZ-nyilatkozat aláírásának 59. évfordulója után adják át Strasbourgban.

Az eredményhirdetés némi meglepetést okozott, mert többen valószínűbbnek vélték Anna Politkovszkaja meggyilkolt orosz újságírónő posztumusz kitüntetését.

Az 50 ezer dollár jutalommal járó díjat a néhai Andrej Szaharov akadémikusról, egykori szovjet ellenzéki személyiségről nevezték el, és az EP évente ítéli oda egy-egy olyan személyiségnek vagy csoportnak, aki, illetve amely valami jelentőset tett az emberi jogok vagy a demokrácia és a jog érvényesülésének elősegítése terén.

Szálih Mahmúd Oszmán, aki a Szudáni Kínzásellenes Szervezet ügyvédje, a dárfúri tartományban az emberi jogok megsértésének áldozataiért küzd. Több mint két évtizede nyújt ingyenes jogi segítséget ilyen sérelmeket elszenvedetteknek. A szervezet többször lépett fel eredményesen halálos ítéletek ellen, illetve csonkításra, végtaglevágásra ítélt emberek érdekében.

Szálih Mahmúd Oszmán maga is töltött börtönben hét hónapot, 2004-ben, anélkül, hogy a szudáni hatóságok vádat emeltek volna ellene. Családjának tagjai közül volt, akit megöltek, illetve megkínoztak fegyveres csoportok. Õ maga jelenleg a szudáni parlament tagja.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×