eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egymillió embert telepítettek ki Kaliforniában

A Katrina hurrikán pusztítása óta nem érte a mostanihoz hasonló katasztrófa Kaliforniát. Az amerikai állam déli, tengerparti részén dúló tűzvész csak most kezd csillapodni, mivel alábbhagyott a szél. Bush elnök a helyszínre látogat és bejelentette, hogy a központi költségvetésből nyújtanak segítséget az egymilliárd dollárt kitevő károk helyrehozására.

Az erdőtüzek az erős szél miatt megfékezhetetlenné váltak, lakott területre is átterjedtek és több mint 1600 otthon lett a lángok martalékává. Már megállapították, hogy legalább egy helyen szándékos gyújtogatás történt.

A tűzoltók most is 16 helyen küzdenek a lángokkal. Santa Barbarától, Malibun, Long Beach-en, Los Angeles környékén és San Diegon át a mexikói határig terjedt a tűz. Arnold Schwarzenegger, Kalifornia filmsztárból politikussá átváltott kormányzója arról nyilatkozott, hogy a helyi katasztrófavédelem összehangolt, jó munkájának hála csak három halálos áldozata és negyven sebesültje volt a tűzvésznek.

De egymillió lakost kellett áttelepíteni, százezreket kellett elhelyezni szükségszálláson. San Diego szenvedte a legsúlyosabb épületkárokat.

Idejében sikerült megfékezni azt az erdőtüzet, ami a városba vezető magasfeszültségű távolsági vezetéket fenyegette. Bush elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Dél-Kaliforniát, így a vidék jelentős állami segélyben részesül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×