eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Buddhista szerzetesek és rendőrök csaptak össze Tibetben

Buddhista szerzetesek több alkalommal összecsaptak rendőrökkel az utóbbi napokban Tibet székhelyén, Lhászában, mert a karhatalom meg akarta akadályozni, hogy nyilvánosan ünnepeljék a dalai lámának, Tibet vallási vezetőjének amerikai kitüntetését - jelentette vasárnap egy hongkongi lap.

A Ming Pao jelentése szerint több száz bonc ütközött meg a kivezényelt rendőrökkel a lhászai Csajpung kolostor környékén. A jelentés szerint mintegy háromezer alaposan felfegyverzett rendőr vette körül a kolostort az első összetűzés után. Nem derül ki a tudósításból, hogy voltak-e sérültjei a tusakodásnak.

A lhászai rendőrségről és a városi elöljáróságról azt válaszolták telefonon érdeklődő nyugati tudósítóknak, hogy nincs tudomásuk összecsapásokról.

George Bush amerikai elnök személyesen adta át szerdán az emigrációban élő buddhista egyházi vezetőnek a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetést a béke, az emberi jogok és az erőszakmentesség érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként. A kínai kormány figyelmeztette Washingtont, hogy az ilyen lépések aláássák a kétoldalú kapcsolatokat.

Peking azzal vádolja a dalai lámát, aki a kínai kommunista uralom elleni 1959-es felkelés leverése óta indiai emigrációban él, hogy Tibet Kínától való elszakítására törekszik. A tibeti vallási vezető tagadja ezt, és azt mondja, hogy csupán nagyobb önállóságot szeretne népének, és kész tárgyalni erről a pekingi hatóságokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×