eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Elképesztő körülmények: "ez ellen nehéz védekezni"

Feldagadt ujjakkal munkába igyekvők, befagyott vízcsövek, egész héten zárva tartó iskolák - ez jellemez több amerikai államot, ahol a hőmérséklet -40 fokra süllyedt. Az amerikai hatóságok közölték: legkevesebb öten meghaltak az Egyesült Államok és Kanada határvidékére, a Nagy-tavak környékére betört rendkívüli idő miatt. Az InfoRádió a minnesotai Duluthban élő Barna Gergelyt kérdezte tapasztalatairól.

Mennyire van most hideg?

Szerda reggel a kinti hőmérő -31 fokot mutatott, ráadásul a tó felől erős szél is fújt. Minnesota leghidegebb pontja tőlünk 60 mérföldre van, ott - 41 fokot mértek.

Milyen erős a szél?

Olyan szél van, hogy a ténylegesnél legalább 10 fokkal hidegebbnek tűnik az idő. Ha leveszem a kesztyűt, hamar érzem a csípős hideget az ujjaimon. Ez ellen nagyon nehéz védekezni. A hideg csípi az arcot is, a szánk teljesen kicserepesedik. Ha nincs kesztyű az emberen, akkor az ujjbegyek teljesen feldagadnak - mindez öt percen belül. Próbálunk rétegesen öltözködni, olyan ruhákban, amelyek benntartják a levegőt. Mindenkinek azt javasolják, hogy maradjon otthon. Két napja zárva tartanak az iskolák. A páratartalom nagyon alacsony, ezért a kocsik ráznak, ha hozzájuk ér az ember. A tűzoltók nem tudtak oltani, mert a locsolócsövekben és az utcai csapokban is megfagyott a víz.

Mi a helyzet a lakásokban? Elegendő egyszerűen felcsavarni a fűtést?

A házakat 18-19 Celsius foknál nem lehet jobban felfűteni, mert a légnyomásos fűtések képtelenek versenyezni a külső hideggel. Tehát otthon is meleg pulóver és réteges öltözködés a jelszó.

Van hó?

Nem nagyon. Kilátszik a fű a hó alól.

Az utak mennyire síkosak? New Yorkból például érkeztek olyan hírek, hogy a síkos utak miatt közlekedési balesetekben többen meghaltak.

Az autókerekekből kimegy a levegő, a gumik szabályszerűen összelapulnak ebben a hidegben, és mivel a benzinkutaknál megfagytak a pumpák, így nem is olyan egyszerű felfújni a kerekeket, ezért sok a defekt. Az utak nem síkosak, inkább arról van szó, hogy az autók nem bírják ezt a hideget, nem indulnak be. Sok helyen lehet látni, amint az emberek próbálnak egymásnak segíteni az út mellett újraindítani az autókat. Sokszor a fagyállók is csődöt mondanak, hiába van a dobozra írva, hogy -30 fokig jó.

Mit mondtak, meddig tart ez a hideg?

Péntekig biztosan nem emelkedik a hőmérséklet 0 Fahrenheit fölé, ami azért már -15 fok, ami elviselhetőbb lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×