eur:
392.73
usd:
354
bux:
72274.85
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Milliárdokért árulják Drakula várát

Alighogy visszakapta, máris pénzzé teszi a Drakula váraként számon tartott törcsvári kastélyt Habsburg Dominik. A várúr több mint 11 milliárd forintot szeretne kapni az épületért.

A 13. században épült, Brassótól délre fekvő vár Erdély és egész Románia legnépszerűbb turistalátványossága, számos Drakula-film helyszíne.

Hírnevét leginkább ennek köszönheti, hiszen a vár nem tartozott Vlad Tepes havasalföldi fejedelem birtokai közé, ott legfeljebb mint vendég, vagy ami még valószínűbb, mint a várbörtön foglya tartózkodott.

Vlad Tepes (kb. 1431-1476) korának egyik leghírhedtebb fejedelme volt, kedvenc kivégzési módszerét a karóba húzás jelentette, innen kapta melléknevét is: karóba húzó.

Az uralkodó gyakori áldozatai voltak az erdélyi szász kereskedők, hírnevét valószínűleg nekik köszönheti, ők ugyanis útjaik során Európa nyugati részébe is elvitték a véres fejedelem hírét, minden bizonnyal tovább színezve a történetet, míg végül évszázadokkal később Bram Stroker megalkotta Drakula figuráját.

A vár tulajdonjoga tavaly került vissza a jogos örököshöz, az Egyesült Államokban élő 68 éves Habsburg Dominikhez. Az ipari tervező férfi és két nővére az eredeti birtokos, Mária román királyné unokája.

Habsburg Dominik egyébként a törcsvári kastélyban nőtt fel, de az 1948-as kommunista hatalomátvétel után családjával együtt kitoloncolták az országból, vagyonukat pedig államosították.

Ki veheti meg?

Miután nyilvánosságra került, hogy Habsburg Dominik 40 millió fontért (mintegy 11,3 milliárd forint) el akarja adni a várat, a román hivatalok összevesztek az elővásárlási jogon.

A brassói városi képviselők bejelentették, hogy kölcsönt vettek fel a vásárláshoz, a kulturális minisztérium szerint azonban a tárcát illeti meg az elővásárlási jog.

Adrian Jorgulescu miniszter elismerte, hogy jelenleg nem rendelkeznek a szükséges összeggel, de egyben vitatta a vételárat, mondván: pontos értékbecslésnek kell megelőznie a tranzakciót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

A gazdasági kihívásokkal küzdő magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság, amely évtizedek óta meghatározza az ország gazdaságpolitikáját. Az adósság GDP-hez viszonyított aránya évtizedek óta a 70% körül mozog, és a jövőben is kulcskérdés lesz, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni ezt a mutatót. A magyar Alaptörvényben az államadósság kívánatos szintje 50%-ban van meghatározva, de a gazdasági helyzet és a globális környezet nem kedvez a cél elérésének – mondta el Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×