eur:
395.11
usd:
371.49
bux:
66355.42
2024. április 16. kedd Csongor

Fordulat várható Diana halála ügyében?

Három évvel azután, hogy megkezdődött a Diana egykori walesi hercegnő halála ügyében indult bírósági vizsgálat, a hétfői nap döntő fontosságú lehet az ügyben. A londoni Legfelsőbb Bíróságon ugyanis arról születhet döntés, hogy miként folytatódjon a vizsgálat.

Újabb fontos napjához érkezett a Diana néhai walesi hercegnő tragikus halála ügyében folyó bírósági vizsgálat. A londoni Legfelsőbb Bíróságon hétfőn kezdődő meghallgatások tétje a vizsgálat további folytatásának mikéntje.

Az ügyvédek csatája előreláthatóan két napig tart majd és legnagyobb tétje, hogy Diana és a párizsi autóbalesetben vele együtt elhunyt szeretője, Dodi Fayed ügyében közös bírósági vizsgálatot tartanak-e, illetve hogy mi lesz az esküdtszék szerepe.

Az ügy egyik kulcskérdése, hogy Diana hercegnő 1997. augusztusi halála pillanatában a királyi család tagja volt-e. II. Erzsébet királynő Diana és Károly walesi herceg válása után kijelentette, hogy a hercegnő továbbra is családtagnak számít.

Ennek a szimbolikuson túl gyakorlati jelentősége is van, hiszen a brit jog szerint ha a királyi család bármely tagjának halála esetén bírósági vizsgálat indul, azt az uralkodóház környezetéből válogatott esküdtek előtt kell lefolytatni.

Ezt szeretné elkerülni Dodi Fayed apja, a multimilliomos Mohamed Fayed, aki a közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálat végeredménye ellenére meg van győződve arról, hogy fiát és Diana hercegnőt az "Establishment" (azaz a királyi családhoz közel állók) gyilkoltatta meg.

Az egyiptomi származású üzletembert képviselő ügyvédek azt állítják, hogy Diana hercegnő halálakor már nem volt tagja a királyi családnak, így a vizsgálatot a szokásos módon kiválasztott sorsolt esküdtszék előtt kell lefolytatni, ráadásul a két halálesetet együtt kell kezelni.

Mohamed Fayed azt is szeretné elérni, hogy a Lord Stevens által összeállított teljes vizsgálati anyagot hozzák nyilvánosságra, benne szemtanúk olyan vallomásaival, melyek eddig titkosak voltak.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×