eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Százezrek haláláért lehetett felelős Szaddám

Kivégezték Szaddám Huszeint. Bár a szakértők szerint több mint egymillió ember haláláért volt felelős, mégis mindössze 148 iraki síita meggyilkolásáért ítélte halálra az iraki különleges törvényszék.

Szaddám Huszein 1937-ben született Tikrit városától nem messze, és már 20 évesen belépett a Baath pártba, melynek regnálása végéig vezetője is volt.

1958-ban megölte kommunista sógorát, amiért hat évet töltött börtönben. Az 50-es évek végén és a 60-as évek elején részt vett az Abdel Karim Kasszem tábornok elleni puccsban, majd miután megdöntötték a hadsereg uralmát, 1968-ban a belbiztonsági tárcát kapta meg az újonnan felálló iraki kormányban.

Irak első embere

1979-ben lett Irak köztársasági elnöke, ezt követően eltávolította a vele nem szimpatizáló embereket a Baath pártból.

Egy évvel később Szaddám Huszein totális háborút indított keleti szomszédja, Irán ellen, magának követelve a Shatt-el-Arab folyó keleti partvidékét. A 8 évig tartó háborúban 1,5 millió perzsa, és 25 millió iraki halt meg, Irakot pedig a gazdasági csőd szélére juttatta a háború.

1982-ben sikertelen merényletet hajtottak végre ellene síita gerillák Dudzsailban, amiért megtorlásul Szaddám Huszein 148 embert végeztetett ki a síita településen. 1988-ban iraki katonák gáztámadást indítottak Halabaja község ellen, melynek következtében közel ötezer kurd vesztette életét.Egy évvel később Szaddám Huszein lerohanta Kuvaitot, az 1991-ben az amerikaiak által indított felszabadító háborút viszont Irak elvesztette. Az ezt követő lázadásokat ugyan leverte a bagdadi rezsim, de több település autonómiát harcolt ki magának.

A háború végén Szaddám elfogadta, hogy lemond a tömegpusztító fegyverekről és elfogadja, hogy az ENSZ ezt ellenőrizze. 2003-ban, miután Szaddám Huszein kijelentette, hogy Iraknak nincs nukleáris fegyvere, az Egyesült Államok ultimátumot adott a volt diktátornak: 48 órán belül hagyja el az országot, különben háborút indít.

Amikor másodszor jöttek az amerikaiak...

Válasz híján március 20-án az amerikaiak átlépték az iraki határt, és egészen a fővárosig nyomultak. A 8 hónapos invázió után, decemberben egy föld alatti üregben fogták el Szaddám Huszeint.

Vádat csak a dudzsaili mészárlásért tudott ellene emelni az iraki különleges törvényszék, két éves pereskedés után pedig 2006. november 5-én ítélte halálra a bíróság, amit az Iraki Legfelsőbb Bíróság december 26-án hagyott jóvá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×