eur:
386.04
usd:
354.97
bux:
69046.1
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Cseh kormányalakítás: gond gond hátán

A parlamentbe bejutott csehországi jobboldali pártok hétfőn irják alá Prágában a koalíciós megállapodást. A kormányalakítás azonban még várat magára, miután még így sincs többségük, ráadásul egyik képviselőjük megbetegedett.

Csehországban immár több mint három hete tartanak a kormányalakitási tárgyalások. A választásokon győztes polgári demokratikus párt hétfőn koaliciós megállapodást köt a néppárttal és a zöldek pártjával, a három jobbközép pártnak sikerült közös nevezőre jutnia a kormányprogram és a kormányalakitás kérdésében.

Mindez azonban még távolról sem jelenti azt, hogy belátható időn belül lesz kormánya az országnak. A hárompárti koalíció ugyanis csupán 100 mandátummal rendelkezik a képviselőházban - ugyanennyi szavazattal bir a szociáldemokrata vezetésű baloldal is - jelentette az InfoRádió tudósítója.

Betegség miatt halasztanak

Ráadásul az egyik polgári demokrata honatya súlyosan megbetegedett és szinte biztosra vehető, hogy nem tud résztvenni a parlament alakuló ülésén. Ezért a polgári demokraták várhatóan kérni fogják az ülés elhalasztását.

Közben Václav Klaus államfő jelezte: Jiri Paroubek, jelenlegi miniszterelnök, a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, akkor sem kap tőle kormányalakítási megbizatást, ha a Miroslav Topolánek polgári demokrata pártelnök által felállitott hárompárti koalíciós kabinet nem kap bizalmat a parlamentben.

Jiri Paroubek élesen birálta köztársasági elnök kijelentését, szavai szerint Klaus továbbra is úgy viselkedik, mint a Polgári Demokratikus Párt tiszteletbeli elnöke, kijelentéseivel meg nem engedett módon próbálja befolyásolni a politikai történéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Milyen általánosnak mondható következtetéseket lehet levonni a szerdai szlovákiai merényletből? Valóban történhetett mulasztás a védett személy biztosítása terén? Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, nyugállományú vezérőrnagyot, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

Újabb, hivatalos tájékoztatás Robert Fico állapotáról

Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai kórházban tartott rövid sajtótájékoztatót Robert Fico miniszterelnök állapotával kapcsolatban. A kórház igazgatója a műtétről árult el részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×