eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin

Amikor az autó bejelentkezik

Az intelligensebb, azaz a korszerű technológiával felszerelt autókkal jelentősen csökkenthető a gépjárműbalesetek és a töréskárok száma - írja a Népszabadság. A felesleges üzemanyag-fogyasztás is mérsékelhető ezáltal - állítja az Európai Bizottság, amely évente 50 millió euróval támogatja az ezzel kapcsolatos kutatásokat.

A technológiák azonban lassan terjednek, megdrágítják az új autókat, és a vásárlók sem elég tudatosak. Brüsszel összesítéséből kiderül: mintegy 300 millióan vezetnek autót az EU-ban, s naponta több mint százan halnak meg közülünk az utakon, 93 százalékban emberi hiba következtében.

A kutatók szerint a műholdas helymeghatározó (GPS) és egy egységes európai segélyhívó rendszerével 5-10 százalékkal csökkenthető a halálos áldozatok száma. A balesetes autó magától bejelentkezik akkor is, ha vezetője megsérül.

Hatásos lehet az az informatika is, amely figyeli a sofőr éberségét és elalváskor figyelmezteti őt. Emellett figyeli a sávokat is, és szükség esetén kormánykorrekcióval irányban tartja az autót.

Az európai vezetők nem tudnak eleget a korszerű biztonságtechnológiáról. Európában még mindig csak az autók 40 százalékában van blokkolásgátlók (ABS), és az elektromos menetstabilizátor (ESP) sem túl gyakori még.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×