eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója, a jegybank alelnökjelöltje meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a Parlament Tisza Kálmán termében 2019. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Indokolt a jegybank a kamatdöntés után: "akár huzamosabb ideig is maradhat az alapkamat mostani szintje"

A jegybanki alapkamat változtatásáról szóló döntést indokolandó háttérbeszélgetést tartott az MNB a bejelentés után egy órával.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem. (A kamatfolyosó alsó széle, az egynapos betéti kamat 5,75 százalék, felső széle, az egynapos hitel kamata 7,75 százalék maradt. Ismert, szeptemberben az MNB Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb. A tanács két opciót tárgyalt: a 25 bázispontos kamatcsökkentés és a változatlan kamatkondíciók lehetőségét.

A keddi kamatdöntő ülésről az MNB alelnöke, Kandrács Csaba adott részletesebb tájékoztatást.

Visszatekintésként elmondta, a Monetáris Tanács egységesen döntött, nem is volt más opció, mint a tartás, "a türelem és a határozottság lengte körül az ülést", ez a döntés a záloga az inflációs cél tartásának.

"Új szakaszba léptünk nyáron, augusztusban tartottuk az alapkamatot, szeptemberben az inflációs jelentéssel szinkronban 25 bázispontos csökkentést hajtottunk végre. Ugyanakkor ősszel egy romló közeget látunk, a geopolitikai konfliktusok kiéleződtek, a nyersanyagárak jelentősen emelkedtek, a Fed várakozásai is emelkednek a számokat illetően; általánosan romló közegben ült össze a tanács. Ami pozitív és jó hír, hogy az inflációs célsávban van a pénzromlás üteme, négy év után először" - részletezte Kandrács Csaba, hozzátéve, hogy azért növekednek az inflációs kockázatok.

A döntési tér szerinte több pont miatt is változott:

  • geopolitikai tér
  • amerikai jegybanki döntés.

Ezen kívül a lakosság inflációs várakozásai is emelkednek, a külső kamatkörnyezet pedig csak lassan javul, a pénzpiaci környezet "törékenyebbé vált".

"Nagyon fontos üzenet, hogy továbbra sem dőlhetünk hátra, bár a headline infláció 3 százalék volt, a környezet óvatos monetáris politikát indokolt, akár huzamosabb ideig is ennyi lehet az alapkamat" - jelezte.

A részleteket kibontva Kandrács Csaba elmondta, a nemzetközi befektetői hangulat romlott az utóbbi időben, az Európai Központi Bank és a Fed - jegybanki szerepet betöltő amerikai intézet - között pedig divergálás figyelhető meg.

Folyamatosan figyelték az árfolyammozgásokat, de különösebb reakciót végül nem kellett kiváltania, hogy átlépte a 400 forintot 1 euró ára.

A szolgáltatások inflációja eközben alig csökken - állapította meg. "Élesnek, óvatosnak, türelmesnek kell lenni" - figyelmeztetett. Reménykedett ugyanakkor, hogy az infláció hosszabb távon beleragad a jelenlegi szintbe.

A lakosság óvatosságát a fogyasztást tekintve annak tudja be, hogy a korábbi magas inflációnak "hosszú az árnyéka".

"Meggyőződésünk, hogy a tartós árstabilitás tud a leginkább hozzájárulni ahhoz, hogy a gazdasági növekedés beinduljon" - húzta alá.

Összességében úgy látja, a kamatcsökkentés szüneteltetése volt indokolt.

A Monetáris tanács továbbra is hónapról hónapra dönt az alapkamat mértékéről, "nem félünk huzamosabb ideig fenntartani a jelenlegi kamatszintet".

Kérdések - válaszok

Tartós szünet jön a kamatcsökkentési ciklusban? Vége a ciklusnak?

Az aktuális folyamatok mentén hozzuk meg a döntéseinket, adatvezérelten. Most, októberben a tartást mondatták velünk az adatok, csak erről az opcióról beszéltünk az ülésen, annyira egyértelmű volt. És akár huzamosabb ideig is maradhat a kamatszint, de nem tudható, hogy ez hány hónap lesz. ha kell, huzamosabb ideig is itt maradunk.

Az előre tekintő iránymutatás szigorúnak nevezhető. Ha ennek ellenére nem áll helyre a pénzpiac, mit mond a jegybank?

Komolyabb beavatkozásra nincs szükség.

Van-e olyan tényező, amely egyéb intervenciót tehet szükségessé?

Nem becsülném túl az árfolyamkockázatot. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy volt egy szimbolikus esemény, átlépte a 400-as szintet az euróárfolyam, de nem változott meg ettől a szereplők magatartása. Résen vagyunk, követjük az árfolyam következő folyamatait.

Elemzők szerint hiába csökkent az infláció, akkorát fordult a környezet és úgy növekedett a kockázat, hogy akár kamatemelés is jöhet. Mit gondol erről?

Megint oda tudok visszatérni, hogy június óta többszörösen is jeleztük, hogy új szakaszban vagyunk. Hónapról hónapra, adatvezérelten döntünk. A szeptemberi inflációs jelentésünkkel abszolút konzisztens a jelenlegi döntésünk. A várakozások alakulhattak másként, mint szeptemberben, de ebből is csak a kamatszint tartása következett. Méregetésbe nem bocsátkoznék. Amikor odaérünk, a megfelelő döntést fogjuk meghozni. Ha huzamosabb ideig kell itt lennünk, huzamosabb ideig leszünk itt.

Hogyan látja az MNB a fiskális politika mozgásterét?

A nyár folyamán bejelentett hiánycsökkentő intézkedések támogatják a hiánycél elérését. A mi előrejelzésünk szerint a kamatkiadások egyensúlyban lesznek, ha csökken ez a szint, a költségvetési egyenleg is javulni fog. Elérhetők lesznek így a hiánycélok.

Hitelminősítői döntés várható az országra nézve, mit várnak?

A hitelminősítők végzik a dolgukat, számításaik vannak modellek alapján. Összességében azt emelném ki, hogy a folyó fizetési mérleg többletes lesz az idei évben. A recesszióból idén kijöttünk. A kormány elkötelezett a hiány tartása mellett. Pozitív tendenciák láthatók.

A következő kamatdöntés és tájékoztatás november 18-ra várható.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 25. 21:43
×
×
×
×