eur:
396
usd:
365.95
bux:
72892.43
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Fesztiválozók a zamárdi Balaton Sound nyitónapján, 2024. július 3-án. A fesztivált 2024. július 3-6. között rendezik a Balaton-parti településen.
Nyitókép: Vasvári Tamás

Nagyot dob a turisztikai bevételeken a fesztiválszezon

Nem csak a szállásadók járnak ilyenkor jól.

Háromszorosára ugró vendég és vendégéjszakaszám a Balaton Sound hatására, jelentősen bővülő szálláshelyi bevételek a Campus fesztivál és az EFOTT alatt, vagy éppen teljes havi vendégforgalom 93 százalékát produkáló hét a Művészetek Völgye nyomán - kiemelkedő turisztikai eredményeket mutatnak a hazai "fesztiváltelepülések". Idén is látogatók ezreit vonzották a nagy nyári zenés-táncos rendezvények, amelyek így jelentősen fellendítették a helyi gazdaságot is. A többnapos események eddigi legnagyobb nyertesei Gárdony, Debrecen, Kapolcs és Zamárdi szálláshelyei lettek - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az MTÜ közleménye szerint a 2024-es fesztiválszezont július 3-6. között a Balaton Sound nyitotta, amelynek idén is Zamárdi adott otthont. Az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján ez idő alatt a település szálláshelyein több mint 12 ezer vendég 22 ezer éjszakát töltött el. Ezzel a vendégszám három és félszeresére, a vendégéjszakáké pedig közel háromszorosára nőtt a rendezvényt megelőző hét azonos időszakához képest.

Gárdonyban, Velencén, Sukorón, Pákozdon és Kápolnásnyéken is növekedést tapasztalhattak a szállásadók július 10-14. között. Az eredetileg Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójaként elindult EFOTT fesztivál során mintegy 3600 vendég éjszakázott a települések szálláshelyein. Ezzel a kiemelkedő főszezoni foglaltság is tovább erősödött: a megelőző héthez képest is több mint 10 százalékot nőtt a vendég és 20 százalékot a vendégéjszaka szám a településeken. A fesztivál egyik legfőbb nyertese Kápolnásnyék, ahol az EFOTT alatt a vendégek száma több mint duplájára, míg az általuk eltöltött éjszakák száma 143 százalékkal nőtt a korábbi héthez viszonyítva, ugyanakkor több mint 60 százalékkal bővült Sukoró és 24 százalékot nőtt Gárdony vendégéjszakáinak száma is a fesztivál alatt, a korábbi héttel összevetve.

Hasonló hatást eredményezett a Művészetek Völgye, amely július 19-28. között zajlott Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. Az NTAK adatok alapján Kapolcs népszerűsége igencsak megugrott: a rendezvénynek helyszínt adó három település összesen több mint 2 ezer vendéget fogadott. Az általuk eltöltött mintegy 8 ezer éjszakából több mint 6 ezret regisztráltak a kapolcsi szálláshelyek. A település teljes júliusi vendégforgalmának 93 százaléka így a fesztivál alatt keletkezett.

A korábbi héthez viszonyítva negyedével több vendég érkezett Debrecenbe a Campus fesztiválra július 24-28. között. A 8000 vendég 15 ezer vendégéjszakát töltött a cívisvárosban. A belföldi látogatók száma 66 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 34 százalékkal haladta meg az előző hetit.

A bevétel növekedéséhez is jelentősen hozzájárultak a fesztiválok a települési szálláshelyeken. A Balaton Sound alatt több mint négyszeresére nőtt a szálláshelyek bevétele Zamárdiban a fesztivált megelőző hét azonos időszakához viszonyítva. Kapolcson, Taliándörögdön, Vigántpetenden több mint 70 százalékkal emelkedtek a szálláshelyi bevételek a Művészetek Völgye alatt a fesztivál előtti időszakhoz képest. Szintén jelentős mértékben emelkedtek a debreceni szálláshelyi bevételek a Campus fesztivál alatt, és összességében 30 százalékkal nőttek Sukoró, Velence, Gárdony, Kápolnásnyék és Pákozd szálláshelyi árbevételei is az EFOTT alatt.

A fesztiváloknak köszönhetően sok esetben változik a vendégek korcsoportos megoszlása is. Zamárdiban a Balaton Sound alatt a 18 éven aluliak arányában 23, a 35 éven felüliek arányában 34 százalékpontos csökkenés mutatkozott, míg a 19-24 év közöttiek aránya 27, a 25-34 év közöttiek aránya pedig 29 százalékponttal haladta meg az egy héttel korábbit.

Szintén nőtt az EFOTT hatására a Velencei-tó körüli települések szállóvendégei között a 19-24, illetve a 25-34 éves korosztály aránya, 8, illetve 6 százalékponttal.

A szálláshelytípusok közül a fesztiválok helyszínein a szállodák, a magán- és egyéb szálláshelyek, valamint a kempingek bizonyultak a legnépszerűbbnek. Zamárdiban a vendégéjszakák több mint 50 százalékát kempingekben regisztrálták, vagyis 20 százalékkal többen szálltak meg itt, mint június 26. és 29. között. Míg a vendégek 40 százaléka inkább a magán- és egyéb szálláshelyeket preferálta. Gárdonyban, Velencén, Sukorón, Pákozdon és Kápolnásnyéken az EFOTT alatt a vendégéjszakák több mint harmadát regisztrálták a magán és egyéb szálláshelyeken, ezzel mintegy felével emelkedett a számuk a fesztivál ideje alatt a megelőző hét azonos időszakához képest - írta az MTÜ.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Kós Hubert nyomasztó teherrel érkezett

Sós Csaba: Kós Hubert nyomasztó teherrel érkezett

Kós Hubert olyan fiatal, aki példakép lehet, és nem csak azért, mert olimpiai bajnok lett – mondta a párizsi játékok első magyar aranyérmeséről az úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Seremet Sándor: megváltozott, mit ért Ukrajna győzelem alatt

Novemberben újabb békekonferenciát szervez Ukrajna, amire ezúttal Oroszországot is meghívná – jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij sajtóhírek szerint arról is beszélt, hogy ha "az ukrán nép is akarja", szóba kerülhet a területekről való lemondás, de erről elnökként ő nem dönthet. A helyzet értékelésére Seremet Sándort, a Magyar külügyi Intézet vezető kutatóját és az Eurázsia Központ szakértőjét kérte az InfoRádió.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Erste-vezetők: nem mindig értjük a magyar kormány intézkedéseit, de a végén nem is ez számít

Erste-vezetők: nem mindig értjük a magyar kormány intézkedéseit, de a végén nem is ez számít

Hosszú évekre visszatekintő tapasztalatunk van már arról, hogy a magyar kormány a legkülönfélébb terheket helyezi a bankokra. Ezekről több órás előadást tarthatnánk, az intézkedések egy részét értjük, más részét nem. A végén azonban úgyis az számít, milyenek a magyar leánybankunk eredményei, márpedig a negatív kormányzati intézkedések ellenére az utóbbi 5-10 évben kiugróan jól teljesít a magyar piac a kiváló helyi menedzsmentnek köszönhetően – válaszolták a Portfolio kérdésére az Erste Group bécsi sajtótájékoztatóján, amelyet az első féléves gyorsjelentés közzététele után tartottak.  

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×