eur:
396.77
usd:
370.22
bux:
0
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: kevinjeon00/Getty Images

A jegybank felszámoltat egy szabálytalankodó pénzügyi vállalkozást

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank

Az MNB szerint a Centrál Workout 2021 júliusa óta többször is elmulasztotta, vagy késve, csak a jegybank intézkedéseinek hatására teljesítette rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségeit. Az MNB többszöri kötelezései ellenére sem küldte meg a 2022-re vonatkozó, könyvvizsgáló által auditált beszámolóját, illetve az idei első negyedévi jelentését és a tavalyi auditált jelentését sem. Könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámoló hiányában kétséges a társaság által az elmúlt időszakban beküldött negyedéves állományi és mérlegadatok valóságtartalma is - emelte ki a jegybank.

Az MNB felügyeleti ellenőrzése emellett több súlyos hiányosságot is feltárt a pénzügyi vállalkozásnál. Nem volt például megállapítható a benyújtott adatszolgáltatások esetében az azokban szereplő eszközök, források és fedezetek valódisága. A Centrál Workout követeléseinek, kötelezettségeinek nyilvántartása analitikusan nincs alátámasztva. A társaság azt sem tudta dokumentumokkal igazolni, hogy igazgatósága, felügyelőbizottsága, illetve belső ellenőre eleget tett volna a jogszabály által előírt gyakoriságú beszámolási, jelentéstételi kötelezettségeinek - ismertette közleményében az MNB.

A vállalat több alapvető szabályzata hiányos, nyilvántartása hiányzik, egyes esetekben nem tartotta be a saját belső szabályozásában előírtakat sem, illetve két kiszervezést sem jelentett be a felügyeletnek.

Mindezek alapján az MNB megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a prudens (üzletileg megbízható) működésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, nem jogkövető és nem együttműködő, illetve többször súlyosan megsértette a számvitelre, független és megbízható irányításra, ellenőrzésre vonatkozó szabályokat is.

A Centrál Workout engedélyének visszavonása a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatással a pénzügyi piacokra - közölte az MNB. A társasággal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell.

Címlapról ajánljuk
Tálas Péter: Izrael háborúba kezdhet a Hezbollah ellen, de nem biztos, hogy megnyeri

Tálas Péter: Izrael háborúba kezdhet a Hezbollah ellen, de nem biztos, hogy megnyeri

Újabb katonai akciót indíthat Izrael, miután hadserege közölte, jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához. Korábban a külügyminiszter már jelezte: hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah terrorszervezet elleni háborúról. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docensét kérdeztük.

Német mentőakció Pekingben: béketárgyalás a vámháború árnyékában

Dél-Koreát és Kínát érintő kelet-ázsiai látogatásra indult Robert Habeck német gazdaági miniszter. A szöuli vizit udvariassági látogatásnak tűnhet a pekingihez képest, ahol a miniszter a német gazdaságot érintő fontos kérdésekről egyeztet. Mindenekelőtt az elektromos autók importjáról, amit az ázsiai nagyhatalom és az Európa Unió közötti vámháború fenyeget.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 07:31
×
×
×
×