eur:
390.09
usd:
357.45
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: kevinjeon00/Getty Images

A jegybank felszámoltat egy szabálytalankodó pénzügyi vállalkozást

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank

Az MNB szerint a Centrál Workout 2021 júliusa óta többször is elmulasztotta, vagy késve, csak a jegybank intézkedéseinek hatására teljesítette rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségeit. Az MNB többszöri kötelezései ellenére sem küldte meg a 2022-re vonatkozó, könyvvizsgáló által auditált beszámolóját, illetve az idei első negyedévi jelentését és a tavalyi auditált jelentését sem. Könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámoló hiányában kétséges a társaság által az elmúlt időszakban beküldött negyedéves állományi és mérlegadatok valóságtartalma is - emelte ki a jegybank.

Az MNB felügyeleti ellenőrzése emellett több súlyos hiányosságot is feltárt a pénzügyi vállalkozásnál. Nem volt például megállapítható a benyújtott adatszolgáltatások esetében az azokban szereplő eszközök, források és fedezetek valódisága. A Centrál Workout követeléseinek, kötelezettségeinek nyilvántartása analitikusan nincs alátámasztva. A társaság azt sem tudta dokumentumokkal igazolni, hogy igazgatósága, felügyelőbizottsága, illetve belső ellenőre eleget tett volna a jogszabály által előírt gyakoriságú beszámolási, jelentéstételi kötelezettségeinek - ismertette közleményében az MNB.

A vállalat több alapvető szabályzata hiányos, nyilvántartása hiányzik, egyes esetekben nem tartotta be a saját belső szabályozásában előírtakat sem, illetve két kiszervezést sem jelentett be a felügyeletnek.

Mindezek alapján az MNB megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a prudens (üzletileg megbízható) működésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, nem jogkövető és nem együttműködő, illetve többször súlyosan megsértette a számvitelre, független és megbízható irányításra, ellenőrzésre vonatkozó szabályokat is.

A Centrál Workout engedélyének visszavonása a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatással a pénzügyi piacokra - közölte az MNB. A társasággal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell.

Címlapról ajánljuk
ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

Alig egy héttel a párizsi olimpiai játékok július 26-i megnyitója előtt állt elő a ZDF német közszolgálati televízió azzal az "exkluzív" információval , amely szerint Thomas Bach NOB-elnök annak idején Vlagyimir Putyinnak köszönhette megválasztását a szervezet élére.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×