eur:
396.87
usd:
371.14
bux:
71014.1
2024. június 26. szerda János, Pál
Semiconductor and circuit board with data flowing.
Nyitókép: Yuichiro Chino / Getty Images

Európa legnagyobb ritkaföldfém lelőhelyére bukkantak Norvégiában

Rare Earths Norway bányászati vállalat szerint a felfedezésnek komoly jelentősége lehet a gyakorlatilag monopolhelyzetben levő Kínától való függőség csökkentésében.

A Fensfeltet nevű lelőhely mintegy 8,8 millió tonnát rejthet a zöld technológiákra történő átálláshoz elengedhetetlen ritkaföldfémekből, jelentősen többet, mint az ebből a szempontból eddig a leggazdagabbnak tartott svédországi Kiruna térségében található mező, ahol 1-2 millió tonnával számolnak a szakértők.

A Rare Earths Norway közleményéből kiderült, hogy három éven keresztül végeztek intenzív próbafúrásokat a térségben. A Fensfeltet kiaknázása 2030-ban kezdődhet meg, és csak az első szakaszhoz mintegy 10 milliárd norvég korona értékű beruházásra van szükség.

Az Európai Unióban jelenleg felhasznált ritkaföldfémek 98 százalékát Kínából importálják.

Tavaly januárban hozták nyilvánosságra, hogy ritkaföldfém-mezőt találtak az észak-svédországi Kirunánál, egészen a csütörtöki norvégiai bejelentésig azt feltételezték, hogy a kirunai a legnagyobb ilyen lelőhely Európában.

Jelenleg a kontinensen sehol nem végeznek ritkaföldfém-bányászatot.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×