eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Nyitókép: Pixabay

Van, aki már 17 évesen "nyugdíj-előtakarékoskodik" – ennyi pénzzel lehet elkezdeni

A tagjaink átlagéletkora 39 év, de a legfiatalabb pénztári tag még csak 17 éves – mondta az InfoRádióban az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Budai József kiemelte, hogy érdemes minél hamarabb, havonta akár már egy kisebb összeggel is megkezdeni a rendszeres nyugdíjcélú megtakarítást.

Az OTP Nyugdíjpénztár esetében a tagok átlagos életkora 39 év, de a statisztikáik alapján megállapítható, hogy folyamatosan csökken az átlagos ügyféléletkor.

"Az első időszak nagyon fontos, azt javasoljuk, minél fiatalabban kezdjék a megtakarítást. A legfiatalabb új belépőink most például 17 esztendősek" – tudta meg az InfoRádió Budai József. A pénztár ügyvezető igazgatója szerint szülői segítséggel érdemes már akár 16-17 éves kortól is is elkezdeni, és akár már nyári vagy diákmunkából is félretenni.

"Nyolcezer forintos havi összeggel elindítható a nyugdíj-megtakarítás, de ha húszezer forintot szánnak a családok egy gyermek jövőjére, akkor az OTP Nyugdíjpénztárnál húsz év múlva több mint kilencmillió forint gyűlik össze, ez használható fel később majd a nyugdíjcélok megvalósítására is" – mutatott rá.

Ha egy embernek a negyvenes évei közepén eszébe jut, hogy a nyugdíjáról gondolkodjon, még túlságosan akkor sincs elkésve, de az átlagos életkor a belépőknél 39 év. "Ha valaki később kezdi meg a megtakarítást, akkor is a lehetőségeihez mérten érdemes minél többet nyugdíj-megtakarításra fordítani.

Akár 150 ezer forintos éves adókedvezmény is gyarapíthatja a nyugdíj-megtakarításokat,

és az ügyfelek portfóliók közül választhatnak, amelyekbe befektetik a pénzüket. Mindenkinek személyre szabottan tudunk tanácsot adni abban, hogy a céljaihoz igazodva milyen nyugdíj-megtakarítás a legelőnyösebb számára" – mondta Budai József.

Az OTP Bank 2023-as Pulzuskutatásából az derül ki, hogy a szülők sem mindig tudatosak, ezért nem igazán kapnak a gyermekek inspirációt arra, hogy előtakarékoskodjanak. A kutatásból kiviláglik, hogy

a szülők több mint 60 százalékának nehézséget jelent, hogy a gyermekek pénzügyi tudatosságát fejlessze,

mert saját maga is kevés pénzügyi ismerettel rendelkezik, ezért tartja fontosnak az OTP azt, hogy különböző videókkal és támogató anyagokkal segítse a pénzügyi edukáció erősítését, illetve hogy mintapéldákkal és kalkulátorokkal fejlessze a nyugdíj-megtakarítással kapcsolatos tudást akár a szülők, akár az érdeklődők esetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×