eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: MNB

Közös nevezőre jutott Matolcsy György és Nagy Márton

Szakmai egyeztetés keretében találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Csütörtökön munkaebéd keretében Matolcsy György és Nagy Márton áttekintette az ország gazdasági helyzetét és a gazdaságpolitika aktuális feladatait.

A felek egyetértettek abban, hogy nemzetgazdasági érdek az alacsony infláció megőrzése, valamint – az egyensúly helyreállítása mellett – a fenntartható növekedés újraindítása. Közös álláspont volt, hogy a hazai növekedés magasabb fokozatba kapcsolása érdekében tovább kell erősíteni Magyarország versenyképességét – olvasható a jegybank közleményében.

A vezetők megegyeztek, hogy a két intézmény közötti eddigi szakmai együttműködés mellett a jövőben stratégiai kérdésekben is

további személyes egyeztetést

tartanak.

A csütörtöki találkozót hangsúlyosabbá teszi, hogy az utóbbi időkben úgy tűnt, a két vezető közötti viszony korántsem felhőtlen. Matolcsy György február végén éles kritikát fogalmazott meg a kormány 2021 közepén végrehajtott gazdaságpolitikai fordulatával kapcsolatban, azt mondta, a kormányzati döntések burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. A Portfolio tudósítása szerint Matolcsy György e támadássorozat mögött Nagy Márton mostani gazdaságfejlesztési minisztert, egykori jegybanki helyettesét sejtette, akit állítása szerint szakmai hibák, illetve elfogadhatatlan, a jegybank érdekeivel ellentétes vezetési stílusa miatt kellett „kiebrudalni” a Magyar Nemzeti Bankból. A fentiekre reagálandó a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!” Nagy Márton a jegybankelnöknek címezve azt is közölte: „a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövidtávú elemeket összekeverik a hosszútávú, fundamentális elemekkel”.

A jegybankelnök bírálatával kapcsolatban Orbán Viktor röviden annyit közölt, hogy a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

Március elején a Bloomberg azt állította, hogy mostanra annyira elmérgesedett a konfliktus Orbán Viktor és kormánya, valamint Matolcsy György jegybankelnök között, hogy a felek közti kommunikáció is megszakadt. Majd pedig Ujhelyi István szocialista EP-képviselő írt nyílt levelet Orbán Viktor és Matolcsy György viszonyáról. Később a Magyar Nemzeti Bank közleményben cáfolta, hogy megromlott volna a kapcsolat Orbán Viktor és Matolcsy György között.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×