eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Budapest Eurasia Forum 2023 nyitónapján az MNB Lámfalussy Sándor Konferenciaközpontjában 2023. november 23-án. Az MNB negyedik alkalommal, Átmenetek a fenntarthatóságért címmel megrendezett kétnapos konferenciájára több mint 50 előadó érkezett 15 országból.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Matolcsy György: a kormány 2021-es gazdaságpolitikai fordulata nem volt sikeres

A BÉT Legek díjátadón mások mellett a jegybankelnök is megszólalt, értékelve a gazdasági helyzetet, illetve kritikát fogalmazva meg egyes kormányzati döntésekkel szemben.

Nyitó beszédében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette, hogy álláspontja szerint a kormány 2021 közepén végrehajtott gazdaságpolitikai fordulata nem volt sikeres, és 180 fokos fordulatot sürgetett, visszatérést az előző évtized eredményeihez. Szerinte az egyensúlyi növekedés visszaállítására, versenyképességi reformokra, a termelékenység növelésére és magas hozzáadott értékű beruházásközpontú gazdaságpolitikára van szükség.

A Portfolio szemléje szerint a jegybankelnök arról beszélt, hogy az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Meglátása szerint nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől. Ezért a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve, vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához - közölte.

Az általa kritizált 2021-es kormányzati gazdasági fordulat mellékszálaként kijelentette: "a kormányzati döntések

rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét.

Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, egy jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen". A Portfolio tudósítása szerint Matolcsy György e támadássorozat mögött Nagy Márton mostani gazdaságfejlesztési minisztert, egykori jegybanki helyettesét sejti, akit állítása szerint szakmai hibák, illetve elfogadhatatlan, a jegybank érdekeivel ellentétes vezetési stílusa miatt kellett "kiebrudalni" a Magyar Nemzeti Bankból.

"Igen, megértjük az érzelmeket, de helytelen az MNB ellen most már 30 hónapja indított támadássorozat" - fogalmazott. (Nagy Márton MNB-alelnöki tisztségéről 2020-ban mondott le, a nyilvánosság számára váratlanul.)

A jegybankelnök a jövő növekedésének potenciális motorjai között említette a következő évtizedekre nézve a gyógyszeripart, az egészségipart, a kreatívipart, az adatfeldolgozást, az informatikát, és a zöld átállást.

Végh Richárd: válságálló volt az irányadó indexeket alkotó vállalatok teljesítménye

A kihívások ellenére a BUX index tavaly forintban 38 százalékkal, dollárban 49 százalékkal emelkedett, amely a világon a Nasdaq után a második legjobb teljesítmény - mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a BÉT Legek csütörtöki díjátadó gáláján, ahol 25 kategóriában díjazták a kimagasló teljesítményt nyújtó tőkepiaci szereplőket.

Az irányadó indexeket alkotó vállalatok teljesítménye válságálló volt, amit a befektetők is értékeltek. A 2022-es visszaesés után rendkívül alulértékeltté váltak a legnagyobb cégek részvényei, és a tavalyi nagy emelkedés után is alacsony értékeltség mellett forognak a magyar bluechipek - fogalmazott a BÉT vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×