eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Financial bubble illustration with Hungarian national flag
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök, így reagált Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének csütörtöki kijelentéseire.

Orbán Viktor véleményét sajtófőnöke, Havasi Bertalan hozta nyilvánosságra. A kormányfő ezzel a kijelentéssel válaszolt a jegybank elnökének korábbi kijelentéseire. Mint arról az Infostart is beszámolt, Matolcsy György sikertelennek nevezte a kormány 2021-es gazdaságpolitikai fordulatát.

Ezért a BÉT Legek díjátadón mondott beszédében a jegybankelnök egyebek közt 180 fokos fordulatot sürgetett a gazdaságpolitikában. Szerinte az egyensúlyi növekedés visszaállítására, versenyképességi reformokra, a termelékenység növelésére és magas hozzáadott értékű beruházás központú gazdaságpolitikára van szükség.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy az infláció megeszi a növekedést, a pénzromlást gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Meglátása szerint nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől.

Ezért a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve, vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához.

Az MNB elnökének bírálatára reagált a pénzügyminiszter is. Varga Mihály Facebook bejegyzésében azt írta: "A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését. Ennek érdekében a Pénzügyminisztérium az Európai Központi Bankkal egyeztetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jegybank alapvető feladatait nem érintő tevékenységekre kiterjessze a felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét"

A tárcavezető szerint a Pénzügyminisztérium előzetesen az Európai Központi Bank véleményét is kikérte a tervezettel kapcsolatban, amelynek észrevételeit beépítette a dokumentumba. Az EKB által megerősített javaslat az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érinti, kizárólag a jegybank egyéb tevékenységeire terjesztené ki a felügyelőbizottság jogkörét. Ezek közé tartozik a felügyelőbizottság előzetes jóváhagyási jogkörének biztosítása meghatározott értékhatár feletti gazdasági döntések esetén, a tájékoztatási kötelezettség szigorítása, és a beszámolási kötelezettség előírása is - írta Varga Mihály.

Matolcsy György kritikáját nem hagyta szó nélkül a gazdaságfejlesztési miniszter sem.

Nagy Márton, az ATV.hu-nak nyilatkozva azt mondta: "2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!” A jegybankelnöknek címezve pedig hozzá tette: „2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve." Azt is hangoztatta: "a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövidtávú elemeket összekeverik a hosszútávú, fundamentális elemekkel".

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×