eur:
389.85
usd:
362.91
bux:
68088.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Mi folyik itt? Folyamatosan csökken a benzinár, miközben nőnie "kéne" - a szakértő válaszol

Ismét csökken az üzemagyarok ára. Arról, hogy mekkora a változás, és milyen okai vannak, Bujdos Esztert, a holtankoljak.hu ügyvezetőjét kérdeztük.

Pénteken a benzin átlagára újra csökken 3 forintot, a gázolaj ára nem változik, igaz, szerdán a dízelesek örülhettek egy 2 forintos csökkenésnek. Korábban arra a hírre is csökkent a kőolaj világpiaci ára, hogy Szaúd-Arábia bejelentette, februártól olcsóbban olcsóbban adja az üzemanyagot. Közben itthon adózási kötelezettség helyez nyomást az árra, de ellentétes irányban.

A helyzetet tisztázandó Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője az InfoRádióban elmondta, a hazai üzemanyagárak csak késve reagálnak a világpiaci eseményekre, és most inkább csökkenő tendenciát vett fel a Brent típusú kőolaj világpiaci ára.

"Persze, ha egyik napról a másikra nézzük, ingadozást láthatunk benne, de összességében tartósan a 80 dollár alatti hordónkénti árban vagyunk, volt már 73 dollár is, most kicsit magasabb, de sokat segít a helyzeten, hogy a forint stabil és jól tartja magát a dollárral szemben. Ezeknek köszönhetjük azt, hogy csökkenést tapasztalhatunk a benzinárban is."

Az árazás akkor is a Brent árához "viszonyul", ha sok keleti ország az Ural típusú olajból vásárol, mert a Brenté az irányadó árfolyam.

Közben viszont a 600 forint fölé nyomja a literárat a két részre bontott, adózási szabályok miatti kényszerű emelés, és jön is a második rész jövő hétfőn, ez 20 forintos emelést jelent egy literre vetítve, de várhatóan még ettől is 600 forint alatt maradhat valamivel a benzin literára, a gázolaj lépheti át a 600 forintos átlagárat.

"Pánikra nincs ok,

600 forint, plusz/mínusz 20 forintos átlagárakra számítok a következő hónapokban"

- szögezte le Bujdos Eszter.

A Holtankoljak.hu-n szerepel az átlagár, de a minimum és a maximum is, ezzel kapcsolatban elmondta, a legolcsóbb és a legdrágább kút igen messze van egymástól; a legolcsóbb kutak az automatakutak, amelyek ára maximum 30 forinttal lehet olcsóbb, mint az átlagár, a legdrágább kutak pedig az autópályák mellettiek, amelyek szintén 30-40 forinttal emelkednek az átlagár fölé, és 10 forintnál nagyobb különbséget nem nagyon találni egy-egy településen belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×