eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
financial stock market graph illustration ,concept of business investment and stock future trading.
Nyitókép: monsitj/Getty Images

Tőzsdei szakértő: a közepes cégek voltak a jó sztorik 2023-ban

Jó évet zár idén a Budapesti Értéktőzsde, a befektetők 2023-ban újra visszatértek a részvényekhez, ami meglátszott az árakon – mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

Várakozáson felüli volt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) éve, december 20-án abszolút rekordon volt a BUX index, most sincs ettől túl messze.

"43 800-zal zártuk a tavalyi évet, 60 500 pont körül van az index most, ami 38 százalékos emelkedést jelent" – fogott elemzésbe az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

A 38 százalékos szám európai élpozíciót jelent, holtversenyben Athénnal és Varsóval.

Euróban vagy dollárban számolva is "jók vagyunk", hisz euróban 400 forinton indult az év, most 382 forint egy euró, a dollár útja 375-ről 345 forintig vitt lefelé, dollárban számolva tehát a magyar tőzsdeindex-növekedés a 40 százalékosnál is nagyobb, "ami

egészen elképesztő szám, még a brazil és a japán tőzsdét is megelőztük, amelyek szintén nem voltak gyengék",

említette.

A mi számunknál nagyobbat csak az amerikai techóriások javulása miatt tudott produkálni a NASDAQ (45 százalék).

A magyar éllovas papírok négyesfogatából kettő a "nagyok" közül kerül ki idén: a Magyar Telekom duplázott, az osztalékot is figyelembe véve 105 százalékot hozott annak, aki év eleje óta tartott részvényt, az OTP 60 százalékot erősödött, de a kisebb, közepes papírok is nagyon jól teljesítettek. Az Állami Nyomdáé például 1500 forintról 2500 forintra ment fel, közben 161 forintot fizetett, 74 százalékot hozott. A Waberer's 2360-nal kezdte az évet, és az utóbbi 3 hónapban táltosodott meg, már 3900 forint, itt is 70 százalékos hozamot látni.

A "megtáltosodás" általánosabb okairól szólva Korányi G. Tamás elmondta, a "nagy sztori" a kamatok tetőzése volt nagyon magas szinten – Magyarországon 18 százalékon –, aztán viszont kamatcsökkentési periódus kezdődött, ami jó a vállalatoknak.

Az osztalékhozamokra is érdemes figyelni.

"Úgy tűnik, hogy az Állami Nyomda az egyik osztalékrekorder, majdnem 200 forintra számítanak a befektetők. Ez még a mostani árfolyamon is egy bő 8 százalékos hozam. És amikor a 10 éves állampapírhozam Magyarországon 5,7 százalék, akkor a 8 százalékos osztalékhozamok – amennyit talán a Graphisoft is elérhet – kellően vonzók. Tehát újra visszatérnek a befektetők a részvényekhez, ez látszik, és az is, hogy aki nem fizet osztalékot, például az építőanyagos Masterplast, annak bizony 32 százalékkal csökkent is az árfolyama" – ecsetelte a tőzsdei szakértő.

Általánosságban

a középméretű cégek voltak "a jó sztorik",

az olyanok, mint az Állami Nyomda vagy a Waberer's (utóbbinál bő egy éve tulajdonosváltás is volt).

A nagy feltámadások között említette a Mészáros Lőrinc-féle Opus konglomerátumot, amely nyáron alig 100 forintot ért, de aki akkor mert befektetni, most már - fél évvel később - 380 forinttal előrébb van, megnégyszerezte a pénzét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×