eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hand adjusting temperature on air conditioner with remote control, Working air conditioner for comfort temperature in home at hot summer
Nyitókép: Getty Images/Lazy_Bear

Egyre többen választják a klímával fűtést, de okosan kell csinálni

Korábban kevesen engedhették meg maguknak az egész éves klímahasználatot, ma már olcsóbb ezzel fűteni, mint gázkazánnal vagy konvektorral, persze akkor, ha a lakossági fogyasztás meghaladja a rezsicsökkentett limitet.

Ez azonban csak korszerű, energiahatékony berendezés esetében igaz - mondta az Indexnek Medgyesi Tamás klimatizálási szakértő. Napjainkban már minden negyedik magyar háztartásban található klímaberendezés, a 2022-es népszámlálási adatok szerint 1,2 millió ingatlanba szereltek be ilyen készüléket. A legrégebbi klímák akár húszévesek is lehetnek, amelyek igencsak nagy energiafogyasztóknak számítanak.

„Az elavult, megsárgult műanyag berendezések nemcsak esztétikailag zavarók, jóval hangosabbak, csörgő-zörgő működésükkel a lakók és környezetük számára is kellemetlenségek forrása” - Medgyesi Tamás komfortklimatizálási szakértő azt mondta a portálnak, ezekre hivatkoznak legtöbbször azok, akik új készülékre váltanak, általánosságban 10 éve beüzemelt darabokat cserélnek korszerűbbre.

Ezek alapvetően,

technikailag 20 évig működőképesek lennének, de a lakossági igények már jóval meghaladják a 2000-es évek elején üzembe helyezett berendezések kapacitását

- tette hozzá a szakértő. Véleménye szerint a klímaberendezések használatával jobban lehet alkalmazkodni a szélsőségessé váló időjáráshoz.

A nyári-téli hűtés-fűtési funkció már alapelvárás a fogyasztók részéről, ami kibővült azzal, hogy párátlanításra, vírus- és baktérium-, valamint allergénmentesítésre is alkalmas legyen az eszköz - írja az Index. A szakember azt mondta a lapnak, hogy a pandémiás időszakban nőtt meg igazán az igény a légszűrő funkció iránt, főként kis forgalmú terekben, magáningatlanokban, alacsony ügyfélforgalmú vállalkozások épületeiben.

Medgyesi Tamás hozzátette: a hőszivattyús fűtésre való alkalmasság szintén az új igények között szerepel, igaz, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adatai szerint itthon csupán 44 ezer készülék felelt meg ennek, azaz a telepítettek mindössze 4 százaléka.

„Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy üzemeltetésük túlzottan energiaigényes, holott olcsóbb alternatívái vagy kiegészítői a legelterjedtebb földgázos cirkós fűtésnek is”

- fűzte még hozzá a klímaberendezés-szakértő.

A szakember meglátása szerint a rezsiárak átalakulásával, lakossági tarifával számolva negyedével kedvezőbb A+ kategóriás klímaberendezésekkel biztosítani a lakás melegét, mint földgázzal. Amennyiben elérhető a H tarifa, akkor akár 50 százalékos is lehet a megtakarítás.

Medgyesi Tamás azt is elmondta, hogy ugyan jelentősen függ az épület adottságaitól, a választott típustól, de ma már 300 ezer forintért is lehet egy alapkategóriás split klímát beszereltetni. Szerinte a jelenlegi energiaárak mellett már 2-3 éven belül megtérülhet a ráfordítás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×