eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Navracsics Tibor
Nyitókép: Facebook/Navracsics Tibor

Navracsics Tibor az érkező uniós pénzekről: ez csak sajtóhír, várjuk a hivatalos értesítést

Abban bízom, hogy az év végéig meglesz a megállapodás, hogy hozzáférjünk az uniós forrásokhoz – mondta a területfejlesztési miniszter.

Ahogy az Infostart is megírta, a Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Bizottság még az idén novemberben 13 milliárd eurónyi Magyarországnak járó forrás uniós befagyasztását feloldja, míg a Portfolio úgy értesült, hogy 500 milliárd forint érkezhet Brüsszelből januárban. Ezeket kommentálta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden.

"Abban bízom, hogy az év végéig tényleg megegyezhetünk, erre látom a lehetőséget" – mondta a sajtóhírek megjelenése után tartott sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor. Az uniós pénzekről is tárgyaló területfejlesztési miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, csak sajtóhírekről van szó, és a kormány most azt várja, hogy ezt az Európai Bizottság is megerősítse. A bizottságtól hivatalosan egyelőre csak újabb kérdéseket kapott a magyar kormány, a miniszter szerint ezek már csak technikai jellegűek, és hamarosan megnyugtató választ adnak rá, utána pedig

semmi akadálya nem lesz a megállapodásnak.

"A megállapodás megszületett a bizottsággal, mi teljesítettünk mindent, június óta készen állunk a megállapodásra, mert kezeltük a jogszabálycsomagokkal a jogállamisági aggályokat. A bizottság el is ismerte, hogy komoly lépések történetek Magyarország részéről. Szerintünk aláírható a megállapodás" – jelentette ki Navracsics Tibor, és úgy véli, minden teljesítettek, amit az Európai Bizottság kért, minden területen megállapodás közeli helyzetben vannak és nem maradt már érdemi nézeteltérés.

"Az idei évben meglesznek a megállapodások, és megnyílnak a források" – közölte a miniszter, és hozzátette, most is érkeznek már pénzek, előleget utalt már Brüsszel.

Három operatív program esetében az 55 százalékos felfüggesztés még érvényben, de a többinél nincs akadálya a teljes keret kiutalásának – emlékeztetett, és jelezte, ha érkezik a forrás, akkor folytatják a tárgyalást a többi pénz felszabadításáról.

Navracsics Tibor kérdésre azt is közölte, hogy

amint érkezik a pénz, nem lesz akadálya a pedagógus-béremelésnek,

mert ez a forrás az emberi erőforrás programban van, arra pedig nincs semmiféle korlátozás.

A miniszter végül arra figyelmeztetett, hogy ez a döntés egyelőre nem érinti a helyreállítási alap pénzeit, márpedig azzal kell leginkább sietni, mert az ebből finanszírozott projekteknek legkésőbb 2026 nyarára működniük kell, ezért ennek a támogatását egyelőre költségvetési forrásból állja a kormány.

Von der Leyen bizottsági elnök évértékelő beszédéről és az EU-Magyaroszág viszonyról az alábbi beszélgetésben tudhat meg többet:

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×