eur:
380.27
usd:
351.49
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Heteken belül eurómilliárdok érkezhetnek Brüsszelből Magyarországra

A kohéziós alapokból 10,3 milliárd euró kifizetését hagyhatja jóvá az Európa Bizottság, és már januárban landolhat a magyar költségvetésben.

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy mintegy 13 milliárd eurónyi uniós forrást szabadítson fel Magyarország számára, de ebből 2,7 milliárd euró továbbra is blokkolva maradhat. A nyárra elfogadott igazságügyi reform ugyanis Brüsszel szerint megfelelően teljesíthetik a kohéziós támogatásoknál alkalmazott horizontális feljogosító feltételeket, így a jogállamisági eljárás által blokkolt rész feletti tétel felszabadulhat, a maradékhoz – ahogy a helyreállítási alapnál és a RePowerEU lehívásánál – az RRF 27 szupermérföldkövének maradéktalan teljesítése szükséges – írja a Portfolio.

Az Európai Bizottság sajtószolgálata megerősítette, hogy szeptember 27-én levelet küldtek a magyar kormánynak, amelyben pár kérdését tisztázását várják az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést. Mivel csak a pozitív elbírálás után indulhatnak meg a kohéziós számlák vizsgálatai, amelyekre hatvan napja van a Bizottságnak, várhatóan január közepén indulhatnak meg a kohéziós források kiutalásai.

A Portfolio úgy értesült, hogy a magyar kormány mintegy 500 milliárd forintra számít januárban.

A Financial Times is arról ír, hogy a befagyasztott, 22 milliárd eurót kitevő, a kevésbé fejlett uniós tagállamok támogatására szolgáló kohéziós alapokból 13 milliárd euró befagyasztását november végéig feloldhatják. A kohéziós forrásokból a maradék felfüggesztett 6,35 milliárd euró csak akkor válik elérhetővé, ha a helyreállítási tervben meghatározott átláthatósági és közbeszerzési feltételeket maradéktalanul teljesíti a kormány. Itt szükséges a tagállamokat tömörítő Európai Tanács jóváhagyása is. Ugyanez igaz az RRF-forrásokra is, az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási támogatás, 3,9 milliárd eurónyi hitel, és 0,7 milliárdos RePowerEU támogatás is csak akkor válik hozzáférhetővé, ha előtte a kormány mind a 27 szupermérföldkövet teljesíti, erről pozitív értékelést ad ki a bizottság, és ezt a tanács is jóváhagyja.

Ráadásul a három vitatott ügy (a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései, valamint a tudományos élet szabadságát és a menedékjogot érintő súlyos kockázatok) által érintett operatív program, és a belügyi alapok bizonyos részeinek kifizetését blokkolják, ez további 2,7 milliárdnyi tétel, amit nem old fel az igazságügyi reform elfogadása, ezért csak 10,3 milliárd euró érkezhet hamarosan.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×