eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Woman with empty wallet spent all money for shopping
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

GKI: egyre rosszabb a lakosság pénzügyi helyzete, sokaknak nem telik nagyobb értékű holmikra

Szeptemberben a fogyasztói és az üzleti várakozások is romlottak a GKI konjunktúraindexe szerint. Az üzleti szférában az ipari és az építőipari piacbővülés esett markánsabban, a lakossági várakozásokat pedig elsősorban a reálbérek csökkenése húzta le – mondta az InfoRádiónak a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A GKI konjunktúraindexe szeptemberben minimális mértékben csökkent. Karsai Gábor az InfoRádióban úgy fogalmazott, idén egy hullámzást látunk. A mutató most éppen „viszonylag alacsonyabb szinten” van, de az a sáv, amelyben fluktuál, „nem túlzottan széles”. Némileg eltér egymástól az üzleti és a fogyasztói várakozások helyzete. Előbbi esetében alacsony szintre került az index,

a 2023-as évben csak júniusban volt a mostaninál kedvezőtlenebb az üzleti várakozások alakulása.

A fogyasztói bizalmi index esetében viszont az augusztusi csúcshoz képest csak minimális csökkenés történt. „Itt tehát viszonylag magas szinten vannak az értékek, igaz, történetileg nézve ez továbbra is meglehetősen alacsony szintet jelent” – tette hozzá a szakértő.

Az üzleti bizalmi index alakulását vizsgálva az iparban és az építőiparban a legkedvezőtlenebbek a kilátások. Karsai Gábor azt mondta, az ipari bizalmi index szeptemberben nagyon megközelítette a júniusi mélypontot, pedig a júliusi ipari statisztikai adatok még azt jelezték, némi élénkülés érvényesül az iparban, építőiparban. Ezzel szemben a legfrissebb számok azt mutatják, hogy egyelőre „nagy fordulatról semmiképpen sem beszélhetünk”. Az indexek romlását az ipar esetében a többi között az exportrendelési állomány kedvezőtlenebb alakulása eredményezte. „Ez azt jelzi, hogy a következő hónapokban nem várhatók nagy változások.

Fenntartjuk azt az év elején közölt prognózisunkat, hogy idén nagyjából fél százalékos visszaesés várható a magyar gazdaságban”

– fejtegette.

A kereskedelemben és a szolgáltató szférában nem történtek érdemi változások augusztusról szeptemberre. Ami fontos és jelzésértékű tünet, hogy az építőipar és a kereskedelem is a pesszimistább ágazatok közé sorolható, ami az elemző meglátása szerint egyáltalán „nem véletlen”, hiszen a belföldi piacra termelnek, a gazdasági visszaesést pedig idén mindenekelőtt a beruházási és a fogyasztói kereslet visszaesése okozza.

Karsai Gábor szerint az ipar esetében az export nagy lehetőségeket biztosít az érintettek számára. Az eddigi számok is azt mutatják, hogy az ipar belföldi értékesítése jelentősen csökkent, az exportja viszont valamelyest nőtt. „Bár hozzá kell tenni, hogy itt a perspektíva egy kicsit bizonytalan, ugyanis az egész Európai Unióban viszonylag kedvezőtlenül alakul a konjunktúra” – figyelmeztetett.

Szeptemberi adat még nincs, augusztusban viszont 10 hónapos mélypontján volt az üzleti várakozások alakulása az Európai Unióban.

Németországban különösen sokat rosszabbodott a helyzet, ami a magyar kiviteli lehetőségeket is behatárolja, igaz fontos befolyásoló tényező az exportszerkezet is.

A fogyasztói bizalmi index az augusztusi 16 havi rekord után szeptemberben 3 pontot csökkent a GKI kimutatása szerint. A lakosság az első őszi hónapban a saját pénzügyi helyzetét valamivel rosszabbnak érezte augusztushoz képest. A többségnek nem volt lehetősége arra, hogy nagy értékben tartós fogyasztási cikkeket vásároljon. „Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az augusztusi csúcshoz képest nem túlzottan jelentős a romlás. Ilyen értelemben inkább csak egy kis korrekciónak tekintjük a szeptemberi változást. Ugyanakkor összességében a fogyasztói bizalmi index meglehetősen alacsony szinten van az elmúlt évekhez viszonyítva, ami természetesen érthető, hiszen a reálkeresetek nagyon jelentős mértékben csökkentek” – zárta gondolatait a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×