eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fund investment / portfolio management for long term sustainable growth concept : Investor pours water from watering can, sprout on rows of rising coins, depicts money gain from financial investment.
Nyitókép: William_Potter/Getty Images

Századvég: augusztusban javultak a lakossági, és romlottak a vállalati konjunktúra várakozások

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt.augusztusi felmérése szerint kedvezőbbé vált a lakosság konjunktúraérzete, míg a vállalkozások várakozásai romlottak. A lakosság a munkaerőpiaci folyamatokat látja a legkedvezőbbnek, miközben az inflációs félelmek továbbra is erősek. A vállalatoknál a legnegatívabb véleménymódosulás Magyarország versenyképességének alakulására vonatkozóan fogalmazódott meg - mondta el az InfoRádiónak a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője, Isépy Tamás.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. augusztusi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete enyhén kedvezőbbé vált, míg a vállalkozások konjunktúraérzete romlott. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index ugyanis –22,5-ről –21,4-re emelkedett, míg a vállalati mutató értéke nagyobb mértékben, –16,2-ről –19,3-re csökkent.

A Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője, Isépy Tamás az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a lakossági konjunktúraindex kettő alindexe romlott, kettő pedig javult az előző havi értékéhez képest, és összességében az index kismértékben kedvezőbbé vált a júliusival összevetve. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi –4,8-ről –3,2-re változott. Legnegatívabban a háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg, ez a mutató azonban január óta tartósan a javuló, azaz a csökkenő inflációs kilátások miatt növekvő tendenciát mutat, ugyanakkor júliusról augusztusra –84,3-ről –85,3-re csökkent. A gazdasági környezet megítélése az előző havi –29,4 pontos értékről –30,3-re, míg az anyagi helyzeté –21,1-ről –18,9-re romlott.

A Századvég kutatási vezetője szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a lakosság érzékeli is azt, hogy a foglalkoztatás mértéke rendkívül magas, a munkanélküliség pedig alacsony. Ugyanakkor az infláció esetében az látható, hogy a lakosság érzi a mutatók javulását, de azért még további, jobb inflációs adatokra vár.

Munkavállalás

Augusztusban a legnagyobb pozitív elmozdulás a lakosság esetében a munkavégzés időtartamát illetően alakult ki. Jelentősen megnőtt (49,9 százalékról 56,4 százalékra) ugyanis a heti több, mint 30, de kevesebb, mint 45 órát dolgozók aránya. Mindeközben jelentősebben, 3,5 százalékponttal, 9,9 százalékról 6,4 százalékra esett vissza a legfeljebb 30 órában munkát vállalók, és ennél kisebb arányban, 2,5 százalékponttal csökkent (39,0 százalékról 36,5 százalékra) a több, mint 45 órát dolgozók aránya.

Negatív elmozdulásnak tekinthető ugyanakkor az a lakossági prognózis, amely szerint a válaszadó munkájának elvesztése esetén hosszabb idő alatt tud újból elhelyezkedni - mondta el Isépy Tamás. Ebből az látszik: a lakosság egyrészt pozitívumként tekint arra, hogy többet dolgozunk, mert ez azt jelenti, hogy van munka. Ugyanakkor viszont arra már negatívumként tekint, ha a munkavállaló elvesztené a munkáját, akkor hosszabb ideig tart az újbóli elhelyezkedés.

A vállalati felmérés esetében pedig mind a négy alindex értéke kedvezőtlenebbé vált.

A gazdasági környezet mutatója jelentősebben, az előző havi –29,2-ről –34,7-re, az üzleti környezet mutatója –25,2-ről –29,3-re és az iparági környezeté –11,4-ről –15,6-re csökkent, addig a termelési környezeté enyhébben –11,1-ről –13,0-ra romlott.

A Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője, Isépy Tamás az InfoRádióban arról is szólt, hogy a vállalatok esetében a legnegatívabb véleményváltozás Magyarország versenyképességének alakulására vonatkozik.

Háború után

A Századvég augusztusi konjunktúraérzet kutatása szerint a konjunktúraérzet jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció tovább mérséklődik, a kamatkörnyezet is kedvezőbbé válik, továbbá az energiapiacokon tartósan alacsony árak alakulnak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×