eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Újabb fogást keresnek a taxisok a Bolton, már az adóhatóságot is emlegetik

Újra nekimentek a Boltnak a taxisok. Tizenegy szervezet vezetői fogalmaztak közleményt, amelyben a névjegy után a cég számlázási gyakorlatát támadják.

„Az általunk képviselt társaságok mint versenytársak méltányos érdekét és a tisztességes versenyhez való jogát sérti a Bolt HTX Kft. által alkalmazott számlázási gyakorlat. Eszerint ugyanis az engedélyezett tevékenységét nem maga végzi, hanem azt külföldi partnerének gyakorlatilag kiszervezi, annak érdekében, hogy az uniós adószabályozást (a határon átnyúló szolgáltatások esetében áfát nem tartalmazó számlák kibocsátására vonatkozó lehetőséget) kihasználva látszólag kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak – alapvetően a költségvetés, vagyis valamennyi adófizető rovására” – írja sajtóközleményében több fővárosi taxi társaság.

Az Infostartnak is megküldött felhívásban az is olvasható, hogy „ez az előny csak látszólagos, vagyis az áfamentes számlák után idehaza a taxis személyszállítónak kell megfizetni az áfát, elsőre nem feltétlenül lesz világos az egyébként jellemzően alanyi adómentes, a bevallások rejtelmeiben nem különösebben jártas taxis számára”.

Ezek után az adóhatóságot emlegetik, és bíznak abban „az átfogó vizsgálat gondoskodik a jogszerű állapot helyreállításáról, azaz az engedélyezett tevékenységet az engedélyes, a magyar bejegyzésű Bolt HTX Kft. maga végezze és azt ennek megfelelően, az alkalmazandó magyar adószabályok szerint az áfával együtt számlázza, ahogyan azt valamennyi versenytárs is teszi”.

Az Index az úgy kapcsán idézi Sabjányi László, a Bolt ügyvezetőjét: "ezeket a hangokat is meghalljuk, csak éppen nem értjük”. A vezető még a mostani „feljelentő” levél előtt nyilatkozott a lapnak. Azt is mondta, hogy „jogszerűen jártunk el, ahogyan a BKK is mint fővárosi közlekedésszervező, amikor kiadta az engedélyünket”. Kiemelte még, hogy magyar partnerekkel dolgoznak, magyar diszpécserszolgálatot vezetnek.

A védjegyügyben, (mert a Bolt név használatát is kifogásolták a magyar taxisok), a BKK azt közölte: „a Bolt Taxi szabadjelzőjének védjegyhasználati gyakorlatát a BKK a szabadjelző jóváhagyásának kiadásakor jogszerűnek tartotta (különben nem állította volna ki az igazolást), és jelenleg is annak tartja”.

A közleményben hozzátették: mindenki által ismert tény, hogy a Bolt Taxi szabadjelzője eltér attól az egységes szabadjelzőtől, amelyet a független szolgáltatók használnak. Egyediségét az egyértelmű megkülönböztető erővel bíró szóvédjegy biztosítja. Jogilag teljesen szabályos a használata. A BKK tehát jogszerűen járt el az igazolás kiadásakor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×