eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Veszélyes jelenség a lakásbiztosítások piacán

Komoly gondot okozhat az alulbiztosítottság.

Jelentős eltérés lehet a lakóingatlanok újjáépítési és a lakásbiztosításokban szereplő értéke között – derül ki a Netrisk összeállításából. A lakásbiztosítások alapján átlagosan 600 ezer forintba "kerül" egy négyzetméter, miközben számos nagyvárosban és Budapesten ennél jóval magasabbak az árak.

Az építőiparban végbement drágulás, a munkaerőköltségek és az alapanyagok árának emelkedése miatt az alulbiztosítottság komoly problémát jelenthet egy lakásbiztosítási káreseménynél.

Egy új rendelet szerint 2024-től a már megkötött lakásbiztosításokat nemcsak a biztosítási évforduló előtt tudják az ügyfelek felmondani, hanem ezt minden év márciusában is megtehetik. Azaz egy plusz alkalmat kaptak a szerződések átnézésére és esetleg a váltásra. A lakásbiztosításokat pedig több szempontból is érdemes időről időre felülvizsgálni.

Az egyik ilyen szempont, hogy milyen összegre van biztosítva az ingatlan és az ingóság. Az alulbiztosítottság ugyanis komoly kockázatot jelent: ha a biztosított ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat. Az újjáépítési érték ingatlan esetében azt jelenti, hogy mennyibe kerülne újjáépíteni azt, ingóság esetében pedig újravásárolni a kár során megsérült vagy megsemmisült vagyontárgyakat.

A Netrisk adatai szerint

a lakásbiztosítási szerződések 70 százalékánál négyzetméterenként 600 ezer forintnál alacsonyabb érték szerepel.

Budapesti ingatlanok esetében például a lakásbiztosítást kötők 62 százaléka 400-600 ezer forint közötti összegre biztosította az ingatlanja egy négyzetméterét. Márpedig az újjáépítési összeg az ország számos régiójában, nagyvárosában ennél jóval magasabbak lehet.

Tavaly a megkötött lakásbiztosítások átlagos díja 2022-ben 34 500 forint volt, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Mind az alulbiztosítottság, mind pedig az esetleges jelentős ráfordítással, a lakás értékének növekedését eredményező korszerűsítés miatt érdemes rendszeresen megnézni a meglévő lakásbiztosítási szerződést. A nagyobb biztosítóknál a lakásbiztosítások túlnyomó része, 85 százaléka három évnél régebbi.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×