eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

A lakásbiztosítási piac jelentős átrendeződése jön a kormánybiztos szerint

Február végén jelent meg a rendelet a lakásbiztosítási piac átalakításáról, amelytől a verseny élénkülését és a korszerűbb termékek megjelenését várja a kormány. Bár a változások csak április 30. után lépnek életbe, máris óriási hatásuk van a biztosítási szektorban – közölte Kovács Zsolt, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kormánybiztosa.

"Nagyon nagy érdeklődéssel és aktivitással fogadták mind a közvetítők, mind pedig a biztosítók a bejelentett változtatásokat. Sokan úgy gondolják, hogy fel fog pezsdülni a piac, és rengeteg, korábban változatlanak tekintett szerződés új tartalommal töltődik majd fel" – vélekedett a kormánybiztos. Szerinte még azoknak is szükséges lesz újragondolniuk a stratégiájukat, akik egyébként a biztosítási piacon viszonylag stabil pozíciókkal rendelkeztek.

Kovács Zsolt azt mondta: az elmúlt két hét tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a módosítás jó lépés volt a kormány részéről, mert komoly piaci lehetőséget fog teremteni az üzleti szereplőknek, miközben az ügyfeleknek jobb és olcsóbb termékeket eredményezhet.

A kormánybiztos bízik abban, hogy a jutalékplafon bevezetése után vagy az biztosítások ára fog csökkenni, vagy a tartalmuk bővül majd. Azért is lenne ez fontos, mert a hazai lakásbiztosítási piac nemzetközi összehasonlításban is jelentős. A magyarok jó része ugyanis saját tulajdonú ingatlanban lakik, márpedig a sajátját mindenki igyekszik óvni, így a biztosítottság aránya eléri a 75 százalékot. Mivel Európában vannak olyan országok, ahol még ennél is magasabb az arány, az is elképzelhető, hogy a módosítások hatására nálunk is emelkedik majd a biztosított ingatlanok száma.

Ugyanakkor a kormánybiztos komoly elmaradásnak nevezte az alulbiztosítottságot, vagyis azt, hogy nem a valós, hanem annál alacsonyabb értéken biztosított az ingatlanok egy része. Ennek oka egyrészt az, hogy az elmúlt 5-10 évben drasztikusan megemelkedtek az ingatlanárak. Másrészt pedig az, hogy az építőipari árindexnek is 50-100 százalékkal növekedtek az utóbbi időben. Kovács Zsolt szerint ezt az ollót nem lesz egyszerű bezárni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×